Aitoja työpaikkoja energiatekniikalla
Euroopassa on tuettu uusiutuvaan energiaan siirtymistä merkittävillä subventioilla. Toiset maat ovat onnistuneet paremmin, toiset huonommin. Esimerkeistä kannattaisi ottaa oppia Suomessakin, ettemme toistaisi samoja virheitä.Näistä on hyvä nostaa esille Espanja, joka kiristi energiamääräyksiä ja saavutti tavoitteensa energiansäästön osalta. Yhtäkkinen ja raju kysyntä kohdistui kuitenkin pääasiassa Kiinassa sijaitsevaan laitevalmistukseen ja oma teollisuus jäi nuolemaan näppejään. Ilmaisenergiat tulivat kansantaloudelle kalliiksi ja työpaikat syntyivät muualle.
Saksassa onnistuminen on ollut selkeämpää, sillä vahva oma teollisuus ja innovaatiot ovat pitäneet huolen siitä, että pääsääntöisesti uusiutuvaan energiatekniikkaan kohdistunut kysyntä on kohdistunut oman maan tuotantoon ja luonut sitä kautta parantanut työllisyyttä. Osa kansasta on hyötynyt hyvin henkilökohtaisestikin, sillä alkuvaiheen subventiot ja siirtotariffit olivat hyvin anteliaita. Sittemmin subventioita on hillitty, mutta yhä maksaa saksalainen kuluttaja sähkölaskussaan isoa preemiota uusiutuvan tuotannon hyväksi.
Saksalaiset saavuttivat politiikallaan siis useita haluamiaan tavoitteita, mutta ei se ihan ilmaista ole ollut. Kun monessa yhteydessä on mainostettu, kuinka paljon uusiutuvaan ja ilmaisenergioihin siirtyminen on luonut uusia työpaikkoja, on näillä aina hintansa. Saksassa hintalapuksi muodostui 120.000 euroa. Summa on EK:n laskelmien mukaan nelinkertainen verrattuna vastaaviin satsauksiin muun teollisuuden piirissä.
Suomella on hyvä tilaisuus ottaa tässä kohdin oppia muiden virheistä: ei lähdetä liian nopeasti ja liian isossa mittakaavassa muutoksiin, joiden seurauksia ei tunneta. Aina ei kannata lähteä uusiin tekniikoihin ensimmäisessä aallossa, joskus saattaa olla viisainta odottaa, millaisia tuloksia muualla on saatu ja mihin hintaan.
Esimerkiksi syöttötariffit on otettava laajamittaisemmin käyttöön Suomessakin, mutta ne eivät saa vääristää energiantuotannon rakennetta. Saksassa sähkönhintaan kohdistuu kovia hintapaineita, koska voimakkaasti kasvanut aurinko- ja tuulivoimatuotanto vaatii rinnalleen perinteisempää – pääasiassa fossiilista – sähköntuotantoa. Ympäristö kiittää, mutta kukkaro kiroaa. Paras uuden tekniikan mukanaan tuoma työpaikka onkin sellainen, joka syntyy kuluttajan aidosta mielenkiinnosta, ja jonka kustannukset hän maksaa omalla rahallaan.
Heikki Heikkonen
toimituspäällikkö