Hyvin menee, mutta menköön vaan

Talotekniikalla pyyhkii hyvin. Ja tarkoitan tässä ei vain lehteä vaan koko yhteistä alaamme. Toki yrityksissä ja yritysten tuloksissa riittää parantamisen varaa, mutta alkaneen kevään viestit ovat olleet kauttaaltaan positiivisia. Vienti vetää eikä kotimaassakaan tarvitse seistä tumput suorina.

Yllättävää kyllä, teollisuuden näkökulmasta tarkasteltuna näyttää siltä, että Euroopassa alkaa talouskriisin osalta pahin olla ohi. Tai sitten ihmisten usko tulevaan on niin luja, että omaan kotiin ja omaan asumiseen halutaan jälleen investoida. Euroopassa laajemmin ja Suomessa pienellä viiveellä yleistyvät energia- ja energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävät remontit lisääntyvät koko ajan. Mikä ilahduttavinta, usein talotekniikalla on hyvin suuri rooli tavoitteiden saavuttamisessa.
Kysynnän painopiste on siirtynyt selvästi hinnasta laatuun. Kuluttajat ymmärtävät yhä paremmin, mitä eroa on edullisella ja elinkaariedullisella tuotteella. Laadusta ollaan myös valmiita maksamaan, mikä on mannaa suomalaiselle teollisuudelle.

Pitkässä juoksussa tämä on kuitenkin kaikkien edun mukaista. Kun laadusta halutaan maksaa, tuotekehitykseen ja innovaatioihin halutaan ja kannattaakin satsata. Jos tuotteen myynnistä saadaan asiallinen hinta, on sen teollinen valmistus mahdollista sivistyneessä yhteiskunnassa. Työnteollahan on viime kädessä tarkoitus elää ja saavuttaa kohtuullinen elintaso.
On  viime kädessä kyse myös eettisestä valinnasta, kun päätämme ostaa koulutettujen ihmisten asiallisissa oloissa valmistamia tuotteita.

Kun työnteolla pitää elää myös urakoinnissa, tulee eteen muita lainalaisuuksia. Puhtaasti lainopillisesta näkökulmasta tilanne on selkeä, käytännössä ei. Työehtosopimukset määrittelevät muun muassa minimipalkkatason, mutta enemmänkin voi ja saa maksaa. Sen sijaan uusien asennustekniikoiden käyttöönottoa ja niiden täysimittaista hyödyntämistä jäykkä sopimusrakenne rajoittaa.

Uudet, aikaa ja rahaa säästävät asennustekniikat kiertävät Suomen kaukaa, koska muutosvastarinta on täällä suurempaa kuin konservatiiviseksi koetussa Keski-Euroopassa. Kannattaako ammattimiestä edes kahlita pykälin, vai pitäisikö Suomessakin jo sallia uusimman tekniikan käyttöönotto estoitta myös taloteknisissä asennustöissä?

Lue lisää

Katso kaikki