Teollisuus pohtii hukkalämmön hyödyntämistä
Suuret suomalaiset teollisuus- ja energiayhtiöt etsivät ensimmäistä kertaa yhdessä keinoja prosesseista yli jäävän lämmön hyödyntämiseksi.
Kaksivuotiseen projektiin osallistuvat Boliden Harjavalta, Fortum Power and Heat, Imatran kaupunki, Neste Oil, Nordkalk, Outokumpu Stainless, Ruukki Metals, Teollisuuden Voima, UPM-Kymmene, Stora Enso, Johnson Controls Finland, Kaukomarkkinat/Friotherm, Pemco, Sondex Tapiro, Sulzer Pumps Finland, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Motiva.
Motivan mukaan teollisen ylijäämälämmön hyödyntäminen vähentäisi Suomen vuosittaista lämpöenergian tarvetta arviolta runsaat neljä terawattituntia. Se on yli 10 prosenttia Suomessa käytettävästä kaukolämmöstä.
– Lähitulevaisuudessa teollinen ylijäämälämpö voi olla merkittävä lämmönlähde, sanoo Motivan johtava asiantuntija Lauri Suomalainen.
Teollisuudessa ja sähköä tuottavissa lauhdevoimaloissa syntyy sivutuotteena lämpöä, joka liian usein lämmittää lähivesistöä tai haihtuu vesihöyryn ja muiden kaasujen mukana taivaalle.
– Prosessien jäähdytysvedet sekä tuotannon savu- ja prosessikaasut sisältävät aina lämpöä. Se kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää uudelleen tehtaan prosessissa, polttoaineiden kuivatuksessa tai tehdaskiinteistön lämmityksessä. Myös lämmön syöttöä paikalliseen kaukolämpöverkkoon on mahdollista lisätä nykyisestä. Tällöin yhä useampi suomalaiskoti lämpiäisi ylijäämälämmöllä, toteaa Suomalainen.