Lattiaviilennys jäähdyttää nopeasti
Vesikiertoinen lattiaviilennys nostaa suosiotaan omakotitalorakentajien parissa.
Vesikiertoinen lattiaviilennys nostaa suosiotaan omakotitalorakentajien parissa.
Lattiaviilennys tuo lisää asumismukavuutta ja mahdollistaa huonekohtaiset säädöt aivan kuten lattialämmityskin. Lattiaviilennyksessä voidaan hyödyntää esimerkiksi maalämmöstä, vesistöön asennetusta keruupiiristä tai kaukokylmästä saatavaa energiaa.
Vesikiertoinen lattialämmitys sopii hyvin erilaisten rakennusten lämmönjakoon ja soveltuu käytettäväksi kaikkien tunnettujen lämmitysmuotojen kanssa.
Riku Tuhkaselle lämmitysmuodon valinta ja energiansäästö olivat tärkeitä asioita Riihimäen seudulla sijaitsevan kaksikerroksisen 220-neliöisen omakotitalon suunnittelussa. Päälämmönlähteiksi Tuhkanen valitsi katolle asennettavat aurinkokennot sekä vesikiertoisen takan. Näihin yhdistettiin vesikiertoinen lattialämmitys viilennyksellä.
Laattalattia ei tunnu viileältä jalan alla
Positiiviset asiat ovat korostuneet reilun vuoden käytön aikana.
”Positiivista on, että viilennyksen kustannukset ovat puoli-ilmaiset verrattuna moniin muihin viilennystapoihin. Myös viilennyksen reagointinopeus yllätti, sillä hellepäivänä sisälämpötila laskee yli 26 asteesta 22 asteeseen alle vuorokaudessa”, Tuhkanen sanoo.
Tuhkasen mukaan lattiaviilennys toimii huomaamattomasti eikä vedon tunnetta, kylmää tai äkillisiä lämpötilanvaihteluja ole ollut. Laattalattiakin tuntuu miellyttävältä jalan alla. Lattiaviilennys on edullinen hankintahinnaltaan sekä energiatehokas.
”Lattiaviilennyksen idea on sama kuin lämmityksessäkin, eli iso pinta-ala jakaa lämpöä ja viilennystä sinne missä sitä kulloinkin tarvitaan. Viilennys myös suunnitellaan niin, ettei lattian pintalämpötila laske koskaan alle 21 asteen, joka koetaan yleisesti mukavaksi lattian lämpötilaksi”, Uponorin tuoteryhmäpäällikkö Saija Nieminen sanoo.