Uusi koulu Siilinjärvelle
Lähtökohtana oli pitävä budjetti ja tavoitteena terveellinen ja toimiva koulu.
Lähtökohtana oli pitävä budjetti ja tavoitteena terveellinen ja toimiva koulu.
Rakennusliike Lehto Group rakentaa Siilinjärvelle uuden Vuorelan koulun. Uusi koulu käsittää tilat 320 oppilaalle, yhteensä noin 4100 kerrosneliömetriä. Liikuntasali on kooltaan yli 900 neliömetriä. Kaupan arvo on noin 8,4 miljoonaa euroa.
Tällä erää suunnittelu on käynnissä ja vanhan koulun purkutyöt on käynnistetty. Uuden koulun rakennusluvat tulevat käsittelyyn kesäkuun aikana. Koulun on määrä valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä.
”Vuorelan kouluprojektissa budjetti oli lyöty lukkoon, kun kilpailutus alkoi. Hanke on Siilinjärvelle erittäin tärkeä, sillä olemme joutuneet painimaan sisäilmaongelmien kanssa. Tavoitteena oli saada terveellinen, puhdas ja käyttäjilleen toimiva koulu. Lisäksi halusimme mahdollisimman ison liikuntasalin”, toteaa toimitilapäällikkö Jukka Kellokumpu Siilinjärven kunnasta.
”Meille uudempi toimija Lehto Group yllätti positiivisesti. Emme oikeastaan tunteneet yhtiötä etukäteen, mutta yhteistyö käynnistyi nopeasti ja he pystyivät vastaamaan kiinteän hinnoittelun vaatimukseen, johon kaikki urakoitsijat eivät lähde tekemään tarjousta.”
”Otimme koulun kaikki tilat ja neliöt opetuskäyttöön luopumalla suunnitelmissa turhista käytävistä, ja niinpä myös liikuntasali toteutetaan maksimikoossa. Saimme toteutettua kouluun liittyvät toiveet”, tiivistää myyntipäällikkö Asko Hämäläinen Lehto Groupista.
Kunta hyötyi hankinta- ja urakkamallin valinnoista
Vuorelan koulun hankinnassa Siilinjärven kunta hyödynsi hankintamallina niin sanottua kilpailullista neuvottelumenettelyä, joka on Lehdon kokemuksen mukaan koko ajan suositumpi tapa perinteiseen kilpailutusmalliin nähden.
”Se tuo mukanaan selvän edun, koska tilojen käyttäjä ja rakentaja käyvät vuoropuhelua jo suunnitteluvaiheessa. Kaikkea ei siis tarvitse lyödä lukkoon heti alussa, vaan rakennusta voidaan kehittää matkan varrella. Tätähän ei tapahdu perinteisessä kilpailutusmallissa, jossa koulun tilaaja tekee suunnitelmat, joita rakentaja sitten lähtee toteuttamaan”, kertoo Kellokumpu.
”Yleisestikin ottaen kilpailullisen neuvottelumenettelyn vuoropuhelulla tuodaan yhteen tilojen käyttäjän tarpeet ja toisaalta rakennusliikkeelle kertynyt osaaminen toimivista koulurakennuksista”, Hämäläinen jatkaa.
Urakkamalliksi Vuorelan koulun tapauksessa valittiin niin sanottu S&R-malli eli suunnittele ja rakenna -malli.
”Tämä urakkamalli oli myös erittäin viisas päätös kunnalta. Kun suunnittelu ja toteutus yhdistetään samalle tekijälle, pysyvät sekä budjetit että aikataulut paremmin käsissä. Tämä perustuu muun muassa siihen tosiasiaan, että jopa 80 % rakentamisen kustannuksista syntyy jo suunnitteluvaiheessa. Niinpä kustannuksiin ei voi vaikuttaa enää kovin paljon työmaalla”, toteaa Hämäläinen.