ISH 2019: Esivalmistuksen edelläkävijä
Suomi on ollut LVI-asennuksen uusien teknisien ratkaisujen osalta jälkijunassa.
Suomi on ollut LVI-asennuksen uusien teknisien ratkaisujen osalta jälkijunassa. Nyt urakoitsijat ovat heräämässä, koska työvoimastakin on pulaa. Yksi esivalmistuksen edelläkävijöistä on Geberit, joka esitteli uusia ratkaisuja asennustyön helpottamiseen ja asumisen turvallisuuden parantamiseen.
Esimerkiksi GIS-järjestelmässä voidaan wc-pytyn vesisäiliöt, viemärit ja vesisyötöt esiasentaa ja monistaa tehtaalla vaikka sataa asuntoa varten. Työmaalla esivalmisteet nostetaan paikoilleen, viimeistellään ja niihin kytketään kalusteet kiinni.
Duofix-asennusseinäjärjestelmässä kylpyhuoneeseen tulee tekniikkaseinä, johon kalusteet ja niiden vaatima putkisto kiinnitetään. Tekniikkaseinän alle asennetaan vaimennus, minkä avulla saadaan runkoäänet kuriin, kun metalli ei ole suoraan betonissa kiinni.
”Esivalmistus nopeuttaa asennustyötä, mutta parantaa myös sen laatua. Tämä ei ole vähäteltävä asia, sillä vuonna 2018 vesivahingot olivat jo isompi kuluerä vakuutusyhtiöille kuin palovahingot”, Geberit Oy:n toimitusjohtaja Kim Lövkvist huomauttaa.
”Parhaimmillaan myös työmäärässä voi olla huikea ero kohteesta riippuen. Ja mitä useampaan kertaan monistat tämän, sitä enemmän säästöä saavutat.”
Geberit panostaa asennustekniikan ohessa myös vesikalusteisiin. Uusi sovellus piilotetusta tekniikasta on pesuallas, jonka vesilukko on integroitu seinän sisään eikä seinän ulkopuolelle jää esille mitään tekniikkaa varsinaista pesuallasta lukuun ottamatta. Ratkaisu sopii erinomaisesti esteettömään rakenteeseen.
Korkea rakentaminen vaatii hitechiä
Korkeita rakennuksia tulee Suomeen enenevässä määrin. Silloin putkien tilantarve voi olla iso, ellei asiaa voida hoitaa muulla tavoin.
Lövkvistin esittelemä Supertube on ratkaisu, jossa erikoisen pohjakulman ansiosta pystytään toteuttamaan sivusuuntainen asennus käytännössä vaakasuoraan jopa kuusi metriä ilman kaatoa. Putken toisessa päässä virtaamaa kiihdytetään jälleen kierreliikkeeseen.
”Innovaation ansiosta voimme unohtaa perinteisen sentti/ metri -mitoitusperiaatteen”, Lövkvist toteaa. ”Supertube-järjestelmässä ei myöskään tarvita samansuuntaista tuuletusputkea, ja putkistoissa voidaan käyttää pienempää putkikokoa.”
”Putkistoon voidaan asentaa kerroskohtainen liitoshaara, Sovent-yhde, jonka geometria ohjaa vettä pystykokoojassa. Se tekee virtaukseen pyörteen, jonka ansiosta vesi painuu putken seinää vasten ja kasvattaa virtauskapasiteettia.
Perinteisemmissä viemäreissä Geberitillä on tarjolla massiiviviemäriputkisto Silent-Pro, joka tarkoittaa valurautaviemäriä vastaavaa tuotetta. Siitä kevyempi versio on kolmikerrosputki Silent-PP, joka on puolestaan äänioptimoitu.
”Näitä voidaan käyttää myös yhdessä hybridinä, jolloin niistä saadaan maksimaalinen hyöty. Suomessa käytetään viemäreissä useimmiten muhviliitoksia, vaikka meillä olisi myös hitsattavia muovijärjestelmiä, mutta ne vaativat oman ammattitaitonsa.”
Teksti ja kuva: Heikki Heikkonen