Sinkittämön ja hitsaamon lämmöt talteen Sipoossa
LeaseGreen toteuttaa K. Hartwallille mittavan energiaremontin, joka parantaa työolosuhteita ja pienentää energialaskua.
LeaseGreen toteuttaa K. Hartwallille mittavan energiaremontin, joka parantaa työolosuhteita ja pienentää energialaskua.
LeaseGreen toteuttaa laajan energiaremontin K. Hartwallin tehdasrakennuksiin Sipoossa. Remontin tavoitteena on parantaa 114 tuotannossa työskentelevän ihmisen olosuhteita, pienentää korjausvelkaa sekä säästää merkittävästi energiaa.
K. Hartwall valmistaa metallisia rullakoita ja rullavaunuja ensisijaisesti kaupan ja teollisuuden käyttöön. Söderkullan tuotantolaitoksissa teräksiset rullakot hitsataan ja sinkitään. Kiinteistössä sijaitseva sinkityslaitos on yksi Pohjoismaiden suurimmista. Yritys on perustettu 1932.
”Kylminä talvina olemme huomanneet, että meidän kiinteistöjen automaatio oli tullut tiensä päähän. Jos koneet eivät olleet täysillä päällä, tehtaassa alkoi tulla kylmä. Ja pakkasten jälkeen sisällä oli puolestaan kuuma”, kertoo K. Hartwallin Tom Martin, Head of Production Unit Finland.
Kiinteistöjen kerrosala on yhteensä reilut 12 000 m2, ja ne on rakennettu pääosin 1980-luvun alkupuolella. Parhaillaan käynnissä olevassa energiaremontissa modernisoidaan kiinteistöjen rakennusautomaatio ja ilmanvaihto, minkä lisäksi rakennetaan lämmöntalteenottojärjestelmä ja uusitaan lämmönjakokeskukset. Osa toimenpiteistä säästää energiaa, osa parantaa olosuhteita.
”Meillä on ollut aikaisemmin jokaisessa kolmessa rakennuksessa erilliset järjestelmät ilmanvaihtoon ja lämmitykseen, ja niitä on pitänyt säätää manuaalisesti. Vuosien varrella tänne on rakennettu kaikkea uutta, eikä kukaan ole miettinyt kokonaisuutta. Remontin aikana on löytynyt jopa piilossa olevia laitteita, joiden olemassaolosta kukaan ei ole tiennyt”, Martin kertoo.
”Nyt LeaseGreen tekee kaikesta kokonaisuuden niin, että kolmen rakennuksen automaatio toimii yhdessä ja säätää laitteistoja olosuhteiden mukaan.”
Söderkullan kiinteistöt liitetään LeaseGreenin tekoälyohjattuun etävalvontaan, minkä avulla varmistetaan, että järjestelmä toimii parhaalla mahdollisella tavalla ja säästöt toteutuvat.
Energiansäästöstä potkua
”Isot energiansäästöt olivat hyvä ponnahduslauta projektin toteuttamiseen. Investointi on helppo perustella, kun sen säästöt pystyy osoittamaan”, Martin sanoo.
LeaseGreenin laskelmien mukaan nyt toteutetut investoinnit säästävät energiaa ja pienentävät hiilijalanjälkeä merkittävästi. Tuotantokiinteistöjen CO2-päästöt vähenevät noin 250 tonnilla vuodessa, mikä vastaa reilun sadan sähkölämmitteisen omakotitalon päästöjä.
Kustannussäästöjen arvioidaan kohoavan 1,4–2 miljoonaan euroon investoinnin elinkaaren aikana. Investoinnin tuotto on yli 20 prosenttia.
Sinkittämössä lämmitetään suuria nestemassoja, ja myös hitsaamossa syntyy paljon hyödynnettäväksi sopivaa lämpöä. Projektin yhteydessä molempiin kiinteistöihin rakennetaan lämmöntalteenottojärjestelmä. Hitsauskaasuista suodatetaan ensin pois haitalliset partikkelit, minkä jälkeen suodatettu ilma johdetaan talvisin takaisin tuotantotilaan ja kesäisin ulos.
”Suomalaisessa teollisuudessa on paljon tällaisia piileviä mahdollisuuksia lämmön talteenotossa. Meidän insinööreille teollisuuden kohteet ovat todella mielenkiintoisia tutkimusmatkoja. Teemme aina analyysit ja toimenpiteet siinä järjestyksessä kuin se on asiakkaalle edullisinta”, sanoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto.