LVI-alaa uhkaa lakko
Rakennusliitto on ilmoittanut uusista työtaistelutoimenpiteistä, jotka koskevat kolmea suurta talotekniikkayritystä.
Rakennusliitto on ilmoittanut uusista työtaistelutoimenpiteistä, jotka koskevat kolmea suurta talotekniikkayritystä.
LVI-alaa koskeva lakko alkaisi toteutuessaan 17. toukokuuta. Tähänastiset toimenpiteet ovat olleet ylityökielto sekä lailliset ja laittomat työnseisaukset.
”Ei ole jäänyt epäselväksi, että Rakennusliitto haluaa enemmän kuin muut, mutta ei näillä tempuilla pyrkimyksilleen sympatiaa saa niiltä reilulta miljoonalta työntekijäkollegalta, jotka tekevät töitä vakiintuneen linjan mukaisin palkankorotuksin”, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä sanoo tiedotteessaan.
Koko rakennusalaa koskevassa työriidassa on ensisijaisesti kyse palkankorotuksista. Rakennusteollisuuden sopimusalat ovat tarjonneet yleiseksi muodostuneen linjan mukaisia vuosittaisia 1,6 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden sopimuskaudella. Rakennusliitto vaatii 50 sentin korotusta tunnille kahtena vuotena, mikä LVI-alalla tarkoittaisi 2,8 prosentin nousua molempina vuosina ja lähes tuplakorotusta muiden saamiin korotuksiin verrattuna.
”Rakennusliitto perustelee kovia vaatimuksiaan alan huippusuhdanteella ja työvoimapulalla. Perustelut eivät päde, koska laskusuhdanteessa ja suurtyöttömyyden vallitessa palkat eivät jousta alaspäin. Rakennusliitolle on muodostunut pakkomielteeksi yleisen linjan murtaminen, mikä estää järkevän etenemisen neuvotteluissa. Työnantajille kyse on Suomen talouden tervehdyttämisen linjasta ja kerrankin pysymisestä muiden alojen korotustasolla”, Syrjälä toteaa.
Tammikuusta käydyissä LVI-toimialan neuvotteluissa työnantaja ei ole esittänyt yhtään heikennystä työehtoihin. Sen sijaan Rakennusliitto on vaatinut tekstimuutoksia ja erilaisia uusia lisiä, joiden kustannusvaikutus on huomattava.
Työnantajapuolen mukaan lakot kohdistuvat yrityksiin, mutta seuraukset vaikuttavat tavallisiin ihmisiin, joiden asuntojen valmistuminen ja korjaukset voivat viivästyä merkittävästikin. Päälle tulee vielä mainehaitta suosiotaan viime vuosina hyvin kasvattaneelle LVI-talotekniikalle.