Neljännes suomalaista räplää oman ilmanvaihtonsa pilalle
Joka neljäs suomalainen syyllistyy "sisäilmarikokseen" säätäessään omatoimisesti ilmanvaihtoventtiilejä.
Joka neljäs suomalainen syyllistyy ”sisäilmarikokseen” säätäessään omatoimisesti ilmanvaihtoventtiilejä.
”Helmikuussa 2018 tehdyn kyselyn mukaan 26 prosenttia suomalaisista on tukkinut tai säätänyt itse ilmanvaihtoventtiilejä. Venttiilien tukkiminen voi pahimmillaan sotkea koko talon ilmanvaihdon”, Climeconin myyntipäällikkö Jani Nieminen muistuttaa.
Suomalaisen ilmanvaihtoratkaisuja valmistavan Climeconin laajassa kyselyssä paljastui, että moni suomalainen tekee sisäilmarikoksia tietämättään. Tutkimusyhtiö SynoInt kysyi yli tuhannelta suomalaisilta heidän kokemuksiaan kotinsa ilmanvaihdosta verkon kautta helmikuussa 2018.
Tutkimukseen vastanneista 15 prosenttia kertoi, että on peittänyt kotinsa korvaus- tai tuloilma-aukkoja. 26 prosenttia puolestaan myönsi säätäneensä tai tukkineensa ilmanvaihtoventtiilejä.
”Ikävästä vedon tunteesta huolimatta ilmanvaihtoa ei saisi peukaloida itse. Ilmanvaihdon sotkeminen on suoranainen sisäilmarikos, koska toimimattomasta ilmanvaihdosta kärsii koko talo. Moni on kuitenkin sisäilmarikollinen tietämättään, siksi haluamme nostaa tietoisuutta asiasta”, Nieminen toteaa.
Kerrostalossa ilmanvaihto on aina kokonaisuus. Jos ilmanvaihto ei toimi, kannattaa olla yhteydessä taloyhtiöön ja sitä kautta ammattilaiseen.
Jo yhdenkin asunnon venttiilin tukkiminen voi saada koko talon sisäilmaston sekaisin. Kyselyyn vastanneista 39 prosenttia kertoi joutuneensa avaamaan asuinhuoneistonsa ikkunoita tai parvekkeen ovia tunkkaisen sisäilman takia.
”Sisäilman tunkkaisuus tai vastaavasti liiallinen veto voivat johtua talossa vallitsevista vääränlaisista painesuhteista tai paine-eroista. Kun talossa vallitseva alipaine saadaan oikealle tasolle, sisäilma tuntuu raikkaalta ja vedon tunne poistuu”, Nieminen toteaa.
Esimerkiksi Climeconin kehittämä MyAir-ratkaisu seuraa ja ohjaa koko kerrostalon ilmanvaihtoa automaattisesti. Järjestelmä paljastaa mahdolliset säätöyritykset hälyttämällä, jos joku yrittää esimerkiksi tukkia venttiilin. Tästä selvitään yleensä ystävällisellä huomautuksella.
Kyselytutkimuksen toteutti verkkokyselynä tutkimusyhtiö SynoInt. Siihen vastasi 18.2.-12.2.2018 välisenä aikana 1003 suomalaista. Vastaajista puolet oli miehiä, puolet naisia ja he olivat iältään 18-80-vuotiaita. Kysely on väestöä demografisesti edustava.