Evacin vähän tunnettu menestystarina
Kävitkö laivaristeilyllä? Todennäköisesti laiva oli varustettu espoolaisen Evacin alipaineisilla wc-järjestelmillä.
Evacin nimi tuskin herättää ihmeempiä mielleyhtymiä useimmissa suomalaisissa. Kuitenkin kyseessä on Suomessa pääkonttoriaan pitävä cleantech-yritys, joka on maailman johtava meri-, offshore- ja rakennusteollisuuden integroitujen jätteen-, jäteveden- ja vedenkäsittelyjärjestelmien toimittaja.
Evacilla on noin 50 prosentin osuus kaikista alipaineisista meriteollisuuden wc- järjestelmistä. Liikevaihto on kasvussa ja loppuvuoden 2016 tilauskanta yli 50 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna.
Evacin nykyinen omistaja IK Investment Partners on ruotsalaista alkuperää oleva eurooppalainen pääomasijoitusyhtiö.
Alipaine ja laivanrakennus ytimessä
Evacin alkujuuret ovat Electroluxin alipainejärjestelmissä, jotka Wärtsilä osti Electroluxilta 1970-luvulla laivojen wc-järjestelmissä hyödynnettäviksi. Evac irtautui omaksi yrityksekseen 1979.
”Suomessa on rajallinen määrä telakoita, joten maailmalle levittäytyminen on ollut Evacille luonnollinen kasvuväylä”, sanoo Evacin rakennusteollisuuden liiketoimintaa edustava aluemyyntipäällikkö Alexandre Matikainen.
”Meri- ja offshore-teollisuuksien liiketoiminnat tuovat noin 90 prosenttia Evacin liikevaihdosta ja maalla tapahtuva rakennustoiminta kymmenen prosenttia. Esimerkiksi Brasiliassa rakennusteollisuusliiketoiminnan liikevaihto on kuitenkin suurempi kuin meri- ja offshore-toiminnan”, Matikainen kertoo.
Evac-järjestelmät säästävät sekä vettä että energiaa. Lisäksi niillä voidaan puhdistaa jätevedet 99-prosenttisen puhtaaksi tyhjentämistä tai uudelleenkäyttöä varten. Jäljelle jäävä yksi prosentti lietettä voidaan meriteollisuudessa polttaa alusten Evacin jätteenpolttoyksiköissä.
Evacin järjestelmiä löytyy maailman suurimmista risteilyaluksista, autolautoista, kauppalaivoista, jokiristeilijöistä, jahdeista sekä merivoimien ja rannikkovartiostojen aluksista. Offshore-yritykset käyttävät Evacin ratkaisuja syvänmeren rakennus-, majoitus- sekä putkenlaskualuksilla. Pelkästään jo maailmalta käytöstä löytyvät Evacin alipaine-wc-järjestelmät säästävät yli 13 miljardia litraa vettä vuosittain.
Kompaktia joustavuutta rakentamiseen
Talo- ja infrarakentamisessa Evacin alipaineeseen perustuvien keruujärjestelmien kompakti ja joustava rakenne sopii esimerkiksi historiallisten rakenteiden suojeluun sekä monimuotoisuutta vaativien nykyaikaisten arkkitehtuurikohteiden suunnitteluun ja rakentamiseen.
Evacin tuotteita on käytössä Firenzen Ponte Vecchiossa, Italian vanhimmalla sillalla, mutta toisaalta myös äärimmäisen moderneissa, energiatehokkaissa rakenteissa.
Myös monet elintarvikekaupat ja kauppaketjut, kuten useat S-ryhmän kaupat Suomessa on varustettu Evacin ratkaisuilla, joilla muun muassa kerätään kondensaatti- ja jätevesiä alipainetekniikalla. Myös suurkeittiöiden ruokajätteen keräämiseen on tarjolla oma alipainejärjestelmä.
Matikaisen mukaan alipainetekniikka on vielä melko tuntematonta talonrakennusalalla. Monelle ei edes tule mieleen, että tällainen mahdollisuus olisi olemassa ja sitä voisi käyttää.
”Alipaineputkien vedot ovat paljon joustavampia kuin tavallisella viemäriputkistolla, koska alipaineviemäriputket ovat paksuudeltaan tavallisesti alle puolet normaalin viemäriputken paksuudesta, eli 63 millimetriä tavanomaiseen 110 millimetrin viemäriputkeen verrattuna”, Matikainen sanoo.
Siksi esimerkiksi kauppakeskusten pohjaratkaisuja on helppo muuttaa, kun tilojen käyttäjät ja käyttötarkoitukset muuttuvat. Betonilattioita ei tarvitse avata eikä hankalia lattia- tai kattoläpivientejä tarvita.
Markettien kondenssivedet talteen
”Rakennuspuolella meille ovat tärkeitä supermarketit, joiden kondenssivedet otamme alipainejärjestelmillä talteen. Suomessa on noin 20–30 eri kokoista markettia Prismasta Siwaan, joissa on alipainejärjestelmämme käytössä. Järjestelmässä voi olla mukana pesualtaat ja wc-pöntöt, kokoonpano vaihtelee tapauskohtaisesti kaupasta toiseen”, Matikainen kertoo.
Aivan Helsingin ydinkeskustassa on Evacin alipainejärjestelmiä esimerkiksi Postitalossa, Stockmannilla ja Sokoksessa maanalaisissa tiloissa. Järjestelmäkokonaisuuteen kuuluvat suihkut, vessat ja pesualtaat.
Näissä kohteissa alipainejärjestelmä on käytössä erityisesti siksi, että tilat sijaitsevat viemärilinjojen alapuolella. Alipainejärjestelmällä jätevedet saadaan helposti ja kustannustehokkaasti pumpattua ylöspäin poistoviemäriin.
”Muita rakennuskohteitamme ovat esimerkiksi sairaaloiden, business centereiden, stadionien ja terminaalien alipainejärjestelmät. Suomessa ei niinkään ole näitä tehty, mutta muualla maailmassa paljonkin.”
Suurissa yleisökohteissa, kuten stadioneilla tulee suuria hetkellisiä kuormitushuippuja esimerkiksi tapahtumien tauolla, kun suuri ihmismassa pyrkii käyttämään saniteettitiloja yhtä aikaa.
”Tällöin voivat myös stadionilta lähtevien viemäröintien rajat tulla vastaan tavallisia ratkaisuja käytettäessä. Alipainejärjestelmä käyttää vain kymmenesosan tavallisen wc-järjestelmän vesimäärästä, mikä helpottaa huomattavasti viemäreiden kuormitusongelmaa tällaisissa kohteissa”, Matikainen toteaa.
Samoin juna- ja lentoasemilla, kuten Lontoon Kingscross-asemalla, on havaittu järjestelmän edut.
”Yksi hyvä käyttökohde on rakennuspaikka, jossa pohjavesi on lähellä maanpintaa. Kevyt alipainejärjestelmä ei vaadi suuria maankaivuutöitä”, Matikainen sanoo.
Jätevedet puhtaaksi
Evacin valikoimiin kuuluu myös erilaisia jätevesien käsittelyratkaisuja. Esimerkiksi risteilijäaluksiin on kehitetty membraani-bioreaktoreita, jotka puhdistavat jätevedet niin puhtaaksi, että ne voi turvallisesti päästää mereen.
Jäteveden puhdistuksessa kertyvän kiintoaineen voi polttaa järjestelmään kuuluvassa bioreaktorissa. Tuotevalikoimaan kuuluu myös muun muassa makeanveden tuotantolaitoksia.
Evac Group
- Liiketoiminta-alueet: Meri-, offshore- ja rakennusteollisuuden integroitujen jätteen-, jäteveden- ja vedenkäsittelyjärjestelmien suunnittelu, valmistus ja myynti.
- Perustettu: 1979.
- Pääkonttori Espoossa, toimipisteitä Kiinassa, Brasiliassa, Ranskassa, Saksassa, Koreassa, Norjassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa sekä myyntiedustajia yli 40 maassa.
- Vuodesta 1979 lähtien toteuttanut yli 20 000 meri-, 2 000 offshore- ja 2 000 rakennusteollisuuden projektia kautta maailman.
- Konsernin liikevaihto vuonna 2015 oli 98,3 miljoonaa euroa. Kasvu edellisestä vuodesta lähes 40 prosenttia. Kasvu jatkuu yhä ja yrityksen tilauskanta on ennätyskorkea.
- Henkilöstö: 255.
- Liiketulos: 7,8 milj. euroa (2015).
- Omistaja: IK Investment Partners.
Yläkuvassa: Kelluva hotelli. Pariisin ensimmäinen kelluva hotelli avattiin viime vuonna. Hotelliin on asennettu muun muassa Evacin alipainejärjestelmät, mukaan lukien wc:t.
Teksti Jari Peltoranta, Kuvat Jari Peltoranta ja Evac