Musiikkikorkeakoulun uusissa tiloissa ääni ratkaisee

Koulussa on yli 200 äänihuonetta, jotka on rakennettu ”huone huoneessa” -periaatteella meluvaatimusten täyttämiseksi.

 

Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun (KMH) uutta kampusta ei voi olla huomaamatta –eikä vähiten kiiltävän lasisen päärakennuksen vuoksi. Korkeakoulu muutti kesällä 2016 uusiin tiloihin, jotka täyttävät KMH:n erittäin korkeat akustiikkavaatimukset.

”Kaikki projektissa mukana olleet saivat akustiikkakoulutusta, jossa perehdyttiin äänelle asetettuihin vaatimuksiin”, kertoo asiakkaan edustaja, Akademiska Husin projektipäällikkö John Wessel.

Caverionin vastuulla oli musiikkistudioiden, kuorotilojen ja luokkahuoneiden lämmitys-, vesi- ja viemäri-, ilmanvaihto- ja ilmastointi-, sähköistys- ja valaistusjärjestelmät. Akustiikka-asiantuntijat ovat tutkineet kaikkien tilojen asennukset.

”Tämä oli hauska ja monitahoinen hanke, jossa yhteistyö kaikkien osapuolien kanssa sujui mainiosti, ja pysyimme sekä aikataulussa että budjetissa. Caverion suhtautui erityisvaatimuksiin vakavasti ja onnistui ratkaisemaan ongelmat, joita meidän oli hankala kuvailla akustisesti näin vaativan rakennuksen alkuperäisissä suunnitelmissa”, Wessel iloitsee.

Koulussa on yli 200 äänihuonetta, jotka on rakennettu ”huone huoneessa” -periaatteella meluvaatimusten täyttämiseksi. Vastaavaa määrää ei Ruotsin muista rakennuksista löydy. Kaikissa äänihuoneissa on lattian alla erikoisvalmisteiset kumieristeet, joiden varassa myös seinät ja katot lepäävät.

”Tämä oli todella mielenkiintoinen projekti. Akustiset vaatimukset koskivat pääasiassa harjoittelutiloja, äänitysstudioita ja konserttisaleja. Äänet eivät todellakaan kantaudu huoneesta toiseen”, toteaa Caverionin projektipäällikkö Sara Taubermann.

Projektin kokonaispinta-ala oli 21 900 neliömetriä, ja rakennuksen suhteellinen ilmankosteus on 40–60 prosenttia.

Lue lisää

Katso kaikki