Lähes ilmainen energia kansalaisoikeutena

Kun energiaa on vuosikymmenestä toiseen subventoitu voimallisesti, ei tavallista venäläistä kiinnosta rakennuskannan energiatehokkuus.

Jokunen vuosi sitten Venäjällä haluttiin säädellä valaistuksen energiatehokkuutta. Sadan watin hehkulamput kiellettiin. Pian markkinoilla oli 99 watin hehkulamppuja.

Pääosin maan päällä kulkevissa kaukolämpöputkissa ei ole eristeitä, koska pelätään, että ne varastetaan. Lämpöhäviöt putkissa ovatkin hillittömät.

Rakennuksissa ei ole lämmönjakokeskuksia tai lämmönvaihtimia, vaan kaukolämpö tulee sellaisenaan huoneistoihin. Jos huonelämpötilaa haluaa kontrolloida, pitää avata ikkuna. Ja niin moni tekeekin.

Muun muassa yllämainituilla eväillä Venäjän rakennuskannan energiatehokkuudessa riittää parantamisen varaa.

VTT:n erikoitutkija Satu Paiho lähetettiin vuonna 2011 Modern Moscow -projektin vetäjäksi. Tarkasteluun otettiin 13 800 asukkaan neuvostoaikainen Zelenogradin lähiö Moskovasta. Tehtävänä oli tutkia, millaiset suomalaiset korjausratkaisut olisivat järkeviä ja kelpaisivat vientiin Venäjälle.

Yksityisomaisuutta

Venäjällä on lähes 20 miljoonaa asuinrakennusta, näistä 11 prosenttia kaipaa kiireesti korjaamista ja 9 prosenttia on purkukunnossa. Noin 42 prosenttia asuinrakennuksista on valmistunut vuosina 1946–1970.

”Tuohon aikaan asuintalot on tehty nopeasti. Niiden ajateltiin kestävän 20 vuotta, kunnes ne puretaan. Osa kyllä puretaankin, mutta ei kaikkea millään pysty purkamaan”, Paiho tuumaa.

Kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta, kaikki asunnot annettiin ilmaiseksi niiden asukkaille. Jos rakennuksen rakenteita pitää korjata, päätös syntyy asukkaiden äänienemmistöllä. Mutta esimerkiksi energiatehokkuusremontteihin tarvitaan kaikkien hyväksyntä.

Halukkuus energiatehokkuutta lisääviin investointeihin on melko olematon maassa, jossa energia on lähes ilmaista. Aluehankkeisiin ryhtyminen on Paihon mukaan vielä haastavampaa, mutta ei toivotonta.

”Venäjällä viranomaisten rooli on paljon vahvempi kuin meillä. Jos päätettäisiin korjata jokin alue, hanke lähtisi kyllä rullamaan – tosin aivan helppoa se ei olisi.”

Satu Paiho
Satu Paiho

Konsepteja ESCO*n hengessä

Paihon tutkimusryhmä kehitti sekä asuinkerrostaloille että tyypillisille asuinalueille kokonaisvaltaisia korjauskonsepteja ja niiden liiketoimintamalleja. Millaiset liiketoimintakonseptit sopisivat Venäjälle parhaiten? Suoraa vastausta ei tullut.

”ESCO on ainoa malli joka edes jollakin tavalla on tuttu Venäjällä. Se olisi helpoin saada soveltuman sinne.”

Rakennushankkeissa on paljon osapuolia mukana, ja työ pitää saada käyntiin yhteispelillä. Luottamuksen tärkeys korostuu Venäjällä. Hankkeisiin ryhdytään vain tuttujen ja luotettavien toimijoiden kanssa.

Tutkimusta tehdessä selvisi, että kokonaisvaltaisella korjauksella, joka käsittää koko alueen energia-, vesi-, ja jätejärjestelmien korjaukset saadaan suurimmat hyödyt. Arvioiden mukaan aluetason korjausskenaarioilla voitaisiin säästää esimerkkialueella jopa 72 prosenttia lämmöntarpeesta ja 34 prosenttia sähköntarpeesta.

Itä-Euroopassa on runsaasti vastaavia neuvostoaikana rakennettuja, korjaamisen tarpeessa olevia asuinalueita, joissa on neuvostostandardien mukaisia tyyppirakennuksia ja -ratkaisuja. Näissä voitaisiin laajasti hyödyntää suomalaista rakennus- ja energiatekniikkaa.

Venäjä pinta-alaltaan ja väestömäärältään hyvin merkittävä maa ja sen ilmastovaikutus on suuri. Paiho sanoo, että Dmitri Medvedevin kaudella Venäjälläkin alettiin puhua vihreistä arvoista, mutta nyt on tultu takapakkia.

”Olisi maan etu, että lähiöt eivät kuluttaisi niin paljon energiaa. Silloin sitä riittäisi enemmän myyntiin.”

Paiho korostaa, että tavallinen venäläinen ihminen ei toivo saastuttamista. Hän uskoo, että jollain aikavälillä energiatehokkuus paranee maassa, varsinkin kun muutakin korjattavaa riittää.

”Korjausten arvo pitää löytää energiatehokkuudesta yhdistettynä muihin arvoihin, kuten ympäristön ja sisäilman paranemiseen.”

*ESCO= palveluliiketoimintaa, jossa ulkopuolinen energia-asiantuntija toteuttaa asiakasyrityksessä investointeja ja toimenpiteitä energian säästämiseksi. ESCO-toimija (Energy Service Company) sitoutuu sovittavalla tavalla energiankäytön tehostamistavoitteiden saavuttamiseen asiakasyrityksessä.

Lue lisää

Katso kaikki