Rakentamisen Ruusut 2015 OP Ryhmän Vallilan toimitilahankkeelle ja Meripaviljongille

Helsingin rakennuslautakunnan vuotuinen tunnustuspalkinto, Rakentamisen Ruusu, jaettiin 21. kerran. Rakentamisen Ruusu on tunnustus poikkeuksellisen laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä.

Palkitut OP Vallila ja Meripaviljonki edustavat raadin mukaan ajankohtaista täydennysrakentamista. Helsingin uudisrakentaminen on valtaosin olemassa olevaa kaupunkirakennetta täydentävää ja uudistavaa.

OP Ryhmän uusi toimitilarakennus on raadin mukaan paluuta 1900-luvun alkuvuosikymmenten korkeatasoiseen pankki- ja liiketila-arkkitehtuuriin. JKMM Arkkitehdit Oy voitti OP-Pohjolan järjestämän arkkitehtuurikilpailun Vallilan korttelin Teollisuuskadun puoleisen julkisivun uudistamisesta ja yhden korttelin rakennuksen korvaavasta uudisrakennuksesta.

Kilpailuvoitto laajeni kattamaan lähes koko korttelin. Pääosa korttelista on valmistunut. Rakennus on yhdistetty taitavasti lähiympäristön vanhempaan rakennuskantaan, eikä se suuresta mittakaavastaan huolimatta riko kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Puu-Vallilan luonnetta.

Rakennuksen sisätilat muodostavat kokonaisuuden, jossa korostuvat kotimaisuus, suomalainen luonto ja moderni perinne. Monitilatoimiston sisältävä rakennus on nykyaikaisuudessaan maailman huippua.

Palkinnon saivat tilaajan edustaja OP Ryhmän kiinteistöjohtaja Auni Palo, pääsuunnittelija, arkkitehti Asmo Jaaksi, JKMM Arkkitehdit Oy:sta, rakennesuunnittelija, projektipäällikkö Anssi Kolehmainen Finnmap Consulting Oy:sta (nykyään Sweco Rakennetekniikka Oy), akustiikkasuunnittelija, DI Oskar Lindfors Akukon Oy:sta ja palokonsultti, paloturvallisuussuunnittelija Sami J. Hämäläinen Paloässät Oy:sta.

Rakennusteknisesti ainutlaatuinen

Eläintarhanlahdella kelluva ravintolarakennus Meripaviljonki toteuttaa raadin mukaan ansiokkaasti Helsingin merellisyyden politiikkaa rikastaen Siltasaaren historiallisesti arvokasta kaupunkikuvaa ja säestäen Ympyrätalon pyöreää muotoa. Rakennus vastaa Helsingin kaupungin ranta-alueiden aktivoimisen tavoitteeseen.

Julkisivujen haasteellinen muotokieli on tuottanut lukuisan määrän detaljeja, joihin suunnittelija ja rakentajat ovat paneutuneet tuloksellisesti. Sisätila on suunniteltu maiseman ehdoilla. Rakennusteknisesti ainutlaatuisen kohteen suunnittelu ja toteutus ovat edellyttäneet eri osapuolilta uskallusta ja luovuutta. Kaikki hankkeen osapuolet ovat ymmärtäneet olevansa mukana tekemässä jotain ainutlaatuista.

Palkinnon saivat tilaajan edustaja Helsingin Työväenyhdistys ry:n toimitusjohtaja Jorma Bergholm, pääsuunnittelija, arkkitehti Simo Freese, Arkkitehtitoimisto Freese Oy:sta sekä vastaava rakennesuunnittelija, DI Juha Elomaa A-Insinöörit Oy:sta.

Kunniamaininnat hienolle työlle

Kunniamainintoja päätettiin antaa kolmelle erityyppiselle hankkeelle. Brunakärr koloniträdgårdsförening r.f., byggkommittén (Ruskeasuon siirtolapuutarha ry:n rakennustoimikunta). Yhdistys on ponnistellut alueen arvojen säilyttämiseksi laatimalla historiaselvityksen ja sen pohjalta mökkien sijoitusta ohjaavan kartan, rakentamisohjeet ja majan tyyppipiirustukset. Selvityksessä on myös inventoitu alueella käytetyt puutarhakasvit puista kesäkukkiin. Suunnitelmassa esitetyt lukuisat variaatiot tyyppimajoista tähtäävät vanhojen majojen laajentamiseen, mikä antaa hyvän pohjan alueen rakennusten mittakaavan, materiaalien ja yksityiskohtien säilymiselle. Historiaselvitys on myös vankka pohja alueen asemakaavoitukselle.

Kunniamaininnan sai myös uudisrakennus Heka Viikinmäki Harjannetie 13. Kokonaisuus sijoittuu vaikeaan maastoon. Pihaa reunustava neliosainen sivukäytävällinen kerrostalo on ansiokkaasti sovitettu haasteelliseen ympäristöön. Pihantasoiset parveketerassit edustavat uutta tilallista oivallusta. Huolellisella suunnittelulla, yhteistyöllä ja työmaan tahdolla on pihalla kasvavat vanhat puut saatu säilymään. Kohteessa panostettiin työmaan aikaiseen kosteudenhallintaan. Avoluhtikäytäviä käytettiin kuivina varastotiloina, jolloin asunnot olivat vapaana varastoinnista ja sisävalmistustyöt nopeutuivat.

Kunniamaininnan sai IPI Kulmakuppila (Porthaninkatu 13). Kulmakuppila on erinomainen esimerkki 1960-luvun kerrostalon liiketilan arkkitehtuurin elvyttämisestä ja palauttamisesta alkuperäiseen keveyteensä ja avoimuuteensa. Avarien näyteikkunoiden läpi näkyvä kahvilatoiminta kutsuu sisään, ei tarvita päällekäyvää mainontaa tai teippauksia ikkunoissa. Helsingissä on paljon vastaavia tiloja, kahvilatila on hyvä esimerkki niille. Kahvilatilassa on pienin keinoin toteutettu aikakauden henkeä, se on kaunis, rauhallinen, tasapainoinen ja hillitty. Lupaprosessin kannalta kahvilan toteutus oli hyvin hoidettu.

 

Lue lisää

Katso kaikki