Länsimetron sähkö- ja automaatiosuunnittelija Vuoden sähkösuunnittelijaksi

Vuoden sähkösuunnittelijan kunniakirjalla palkittu Sähköinsinööritoimisto Oy Niemistö on erikoistunut raideliikenteen sähkö-, tele- ja turvateknisten järjestelmien suunnitteluun sekä vaativiin automaatioratkaisuihin.

Viime vuosina Helsingin Malmilla 24 henkeä työllistävän Sähköinsinööritoimisto Niemistön suunnittelijoita ovat työllistäneet erityisesti Länsimetron asemien sähkö-, tele-, turva- ja automaatiojärjestelmien suunnitelmat, jotka yritys laati yhdessä Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:n kanssa.

”Osaamisemme täydentävät toisiaan. Länsimetrossa me olemme keskittyneet erityisesti tele-, turva- ja automaatiojärjestelmien suunnitteluun, mutta meillä on runsaasti osaamista myös raideliikenteen tasasähköjärjestelmistä ja sähkönjakelusta. Tämä on sellaista spesiaaliosaamistamme, mitä kovin monella muulla ei ole”, yhtiön toimitusjohtaja Teemu Määttänen ja suunnittelujohtaja Tomi Määttänen kertovat.

Sähköinsinööritoimisto Niemistö osallistuu myös Länsimetron toisen, Matinkylä–Kivenlahti -osuuden sekä suunnitteilla olevan Pisararadan sähkö- ja automaatiojärjestelmien suunnitteluun. Jättihankkeiden kustannuksista puhuttaessa Teemu Määttänen muistuttaa, että hankkeilla on valtava merkitys paitsi pääkaupunkiseudun kehittämiselle, myös koko Suomen rakentamiselle ja valtakunnalliselle työllisyystilanteelle.

”Pääkaupunkiseudun suuret infrahankkeet ovat tärkeä veturi koko Suomen taloudelle ja ne hyödyttävät koko yhteiskuntaa. Tätä ei pitäisi väheksyä päättäjätasolla”, Teemu Määttänen sanoo.

Sähköisen talotekniikan merkitys rakennusten toimivuudelle ja energiatehokkuudelle kasvaa jatkuvasti, mutta tavallisemmissa asunto- ja liikerakennuskohteissa sähköisen talotekniikan painoarvo jää Teemu Määttäsen mukaan yhä usein turhan vähäiselle huomiolle.

”Kohteissa, missä esimerkiksi turva- ja automaatiojärjestelmät on integroitu yhteen, tunnustetaan, että sähköisen talotekniikan suunnittelu on erittäin vaativaa hommaa, mutta pienemmissä kohteissa tämä saattaa joskus hieman unohtua. Järjestelmät ja järjestelmien vaatimukset kasvavat jatkuvasti, ja tämä pitäisi osata huomioida paremmin jo hankesuunnitteluvaiheessa”, Teemu Määttänen sanoo.

Yritys on myös hyvä esimerkki onnistuneesta sukupolvenvaihdoksesta. Insinööri Esko Niemistö perusti yrityksen vuonna 1953. Teemu ja Tomi Määttäsen isä Taisto Määttänen tuli Niemistön palvelukseen 1960-luvulla ja osti yrityksen enemmistön 1980-luvun alussa, mutta jo tuolloin arvostettua ja tunnettua nimeä ei haluttu lähteä kuitenkaan suotta vaihtamaan. Taisto Määttänen toimi yrityksen johdossa vuoteen 2006 saakka.

Diplomi-insinööreiksi Otaniemestä valmistuneet Teemu ja Tomi Määttänen omistavat yrityksen nykyisin yhdessä kolmen muun suunnittelijaosakkaan kanssa. Yritys on onnistunut kasvamaan tasaisesti viime vuosina kannattavuuden silti kärsimättä.

Tomi ja Teemu Määttäsen mukaan monissa kohteissa automaatiourakoita voisi siirtää LVIA-puolelta enemmän sähkösuunnittelijoiden ja -urakoitsijoiden tehtäväksi, sillä myös LVI-järjestelmiä pyörittävät automaatiojärjestelmät ovat luonteeltaan ennen kaikkea sähköisiä järjestelmiä. Määttäset vastaanottivat Vuoden sähkösuunnittelijan kunniakirjan Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarissa 27.8.2015 Helsingin Suomalaisella Klubilla.

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry valitsevat Vuoden sähkösuunnittelijan vuosittain. Tunnustuksella nostetaan esille esimerkillisesti toimivia sähkösuunnitteluyrityksiä sekä sähkösuunnittelijoiden työn osaamisvaatimuksia.

Kuva: Voittaja. Diplomi-insinööri Teemu Määttäsen johtama Sähköinsinööritoimisto Oy Niemistö on erikoistunut raideliikenteen erityissähköjärjestelmien sekä tele-, turva- ja automaatiojärjestelmien suunnitteluun. kuva Tuomas Sauliala

 

Lue lisää

Katso kaikki