Ympäristöteknologian todentaminen käynnistyy

Ympäristöteknologian todentamiseen saadaan uusia työkaluja ensi vuonna, kun Euroopan unionin ympäristöteknologian todentamisohjelma käynnistyy. Suomi on ollut aktiivisesti mukana valmistelemassa ohjelmaa. Euroopan komission odotetaan julkaisevan ohjeet ympäristöteknologian todentamisesta (General Verication Protocol, GVP) vuoden alussa.
Ympäristöteknologian suorituskyvyn luotettava todentaminen tukee ympäristöteknologiaa tarjoavien yritysten pääsyä yhä voimakkaammin kilpailluille markkinoille sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Samalla se tarjoaa rahoittajille, kuluttajille sekä yksityisille ja julkisille hankkijoille mahdollisuuden saada tietoa ja luotettavia työkaluja uusien ympäristöteknologioiden suorituskyvyn arviointiin.
Todentaminen on vapaaehtoista ja koskee teknologian tarjoajan ilmoittamia ja testattuja väittämiä. Todentamisen suorittaa riippumaton ja kyseiselle ympäristöteknologian osa-alueelle akkreditoitu todentamisorganisaatio. Todentajaorganisaation tehtävänä on arvioida väittämiin liittyvien testaustulosten riittävyys ja luotettavuus. Todentamisen kustannukset teknologian tarjoajalle vaihtelevat kyseisen teknologian ja käytettävissä olevan testausaineiston mukaan.
Ohjelman myötä tutkimuslaitokset ja muut tahot voivat hakea ympäristöteknologian akkreditoiduiksi todentajiksi. Akkreditointien myöntämisestä vastaa Suomen kansallinen akkreditointielin FINAS-akkreditointipalvelu, joka on osa Mittatekniikan keskuksesta. Todentamistoiminnan käynnistämiseen on mahdollista hakea Euroopan unionin avustusta.Suomi aktiivisesti mukana ohjelman valmistelutyössä

Euroopan unioni käynnisti ympäristöteknologian todentamista koskevan esiohjelman (Environmental Technology Verication, ETV) viime keväänä. Suomi on ympäristöministeriön johdolla osallistunut esiohjelmaan Belgian, Ison-Britannian, Puolan, Ranskan, Tanskan ja Tsekin kanssa. Lisäksi muun muassa Saksa ja Ruotsi ovat osallistuneet ohjelman valmisteluun tarkkailijoina. Suomi on halunnut olla mukana ohjelman valmistelussa, jotta se on päässyt vaikuttamaan muun muassa todentamisvaatimuksiin ja teknologia-alueiden valintaan. Samalla on haluttu turvata suomalaisten organisaatioiden mahdollisuudet saada omille ympäristöteknologian innovaatioilleen EU-tasoisen järjestelmän mukainen vahvistus. Vastaavia ympäristöteknologian todentamisjärjestelmiä on käytössä muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Japanissa, Koreassa ja Filippiineillä.

Alkuvaiheessa järjestelmä kattaa todennäköisesti vain keskeisimmät ympäristöteknologian alueet. Näitä ovat ainakin vesiteknologia, energiateknologia, jätteisiin, materiaaleihin ja luonnonvarojen käyttöön liittyvät sekä mahdollisesti myös maatalouden ympäristöteknologiat. Euroopan komissio arvioi, että järjestelmän käynnistämiseen kokonaisuudessaan kuluu noin viisi vuotta.

EU Environmental Technology Verification pre-programme
Lähde: Ympäristöministeriö

Lue lisää

Katso kaikki