Yle: Markkinaoikeus määräsi miljoonien eurojen seuraamusmaksut isännöintikartellista

Kuvituskuva ei liity tapaukseen. Kuva: Pixabay

Markkinaoikeus on määrännyt yhteensä miljoonien eurojen seuraamusmaksut isännöintikartellista. Tapaus koskee Isännöintiliiton ja sen hallituksessa olleiden yritysten toimintaa vuosina 2014–2017, kertoo Yle uutisessaan.

Ylen mukaan määrätyt seuraamusmaksut ovat yhteensä vajaat 5 miljoonaa euroa eli selvästi Kilpailu- ja kuluttajaviraston esittämää yhteensä 22 miljoonaa euroa pienempiä.

Isännöintiliitolle määrättiin maksua 65 000 euroa, kun KKV:n esitys oli hieman yli 73 000 euroa.

Suurin eli kolmen miljoonan euron seuraamusmaksu langetettiin Retta Services, Retta Group ja Retta Holding Oy:lle. Maksut määrättiin osin yhteisvastuullisina ja osin erillisinä.

Retta Services sai maksettavaa myös Colliers Finland Groupin kanssa yhteisvastuullisesti 650 000 euroa.

Oulun Kiinteistötieto ja Suomen Kiinteistöhallinta määrättiin maksamaan valtiolle 600 000 euroa, josta 593 000 eurosta vastaa yksin Oulun Kiinteistötieto.

Puolen miljoonan seuraamusmaksu tuli yhteisvastuullisena REIM Hämeenlinnalle ja REIM Groupille.

OP Koti Kainuu määrättiin maksamaan 65 000 euroa ja IISOY 50 000 euroa.

Markkinaoikeus oli ratkaisussaan yksimielinen. Lisäksi se hylkäsi vastaajien vaatimukset oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Isännöintiliitto ei aio valittaa

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva pyytää Isännöintiliiton omassa tiedotteessa anteeksi vuosina 2014–2017 tehtyjä virheitä sekä niiden aiheuttamaa luottamuspulaa.

– Luottamus on isännöinnille elinehto. Pyydämme anteeksi näitä toimia sekä niiden koko alalle aiheuttamaa mainehaittaa. Monet isännöitsijät, jotka eivät ole mitenkään olleet osallisia Isännöintiliiton hintoihin liittyvässä viestinnässä tai siitä käydyissä taustakeskusteluissa, ovat joutuneet kärsimään luottamuksen rikkoutumisesta. Luottamuksen rikkoutuminen on aiheuttanut myös taloyhtiöille vaivaa. 

Oikeusprosessin aikana ja käsittelyn ollessa kesken Isännöintiliitto on kiistänyt syytökset. Koro-Kanerva sanoo tiedotteessa, että oikeusprosessi kuitenkin selkeytti, mikä on markkinaoikeuden mukaan hyväksyttävää. Vastaavaa linjanvetoa markkinaoikeus ei ole aiemmin tehnyt. 

– Olemme oppineet paljon oikeusprosessista. Juridisesti asia ei ole mustavalkoinen, mutta markkinaoikeuden päätöksen mukaan Isännöintiliitto on tehnyt virheitä. Päätös myös korostaa, että silloisen toimitusjohtajan Tero Heikkilän rooli on ollut toiminnassa keskeinen. Näitä virheitä pyydämme anteeksi.

– Päätöksen mukaan Isännöintiliitto on rikkonut kilpailulakia viestimällä hinnankorotuspaineista sekä olemalla aktiivinen ja aloitteellinen hintakeskustelussa. Markkinaoikeus on nyt päätöksensä antanut ja määrännyt meille seuraamusmaksun, jonka maksamme. Emme aio valittaa päätöksestä, sanoo Koro-Kanerva tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki