Wood City -puukerrostalojen elementtiasennukset käynnissä

Kun puisen rakennuksen runko on pystytetty, saadaan katto suljettua vain muutamassa tunnissa.

Ensimmäisen puukerrostalon elementtien asennus Helsingin Jätkäsaaren Wood City -korttelissa on alkanut. Wood City tulee olemaan keskustan lähellä sijaitseva ekologinen kortteli, joka käsittää kaksi Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT:n rakennuttamaa puukerrostaloa, toimistorakennuksen ja hotellin sekä kaikille yhteisen pysäköintitalon.

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) vuokra-asunnoiksi rakennettavien puukerrostalojen arvioidaan valmistuvan helmikuussa 2018, ja tämänhetkisen suunnitelman mukaan Wood City valmistuu kokonaisuudessaan loppuvuodesta 2019. Wood City on SRV:n ja Stora Enson yhteishanke.

Wood City rakennetaan massiivipuusta. Puukerrostalot rakennetaan Stora Enson Varkaudessa valmistamilla LVL- eli viilupuupaneeleilla. Uudet, innovatiiviset rakentamisen järjestelmät ovat mahdollistaneet massiivipuun tulon betonin ja teräksen perinteisesti hallitsemiin rakentamisen loppukäyttökohteisiin.

Nopeaa rakentamista ilman sääsuojaa

Wood Cityssä sovellettava ja esivalmistettuihin elementteihin perustuva massiivipuurakentamisen menetelmä on Euroopan maissa laajasti käytetty. Tämän rakennusmenetelmän erityispiirre on se, että rakennuksen massiivipuurunko voidaan asentaa ilman sääsuojausta.

Menetelmää sovelletaan Suomessa nyt ensimmäistä kertaa monikerroksisiin massiivipuurakennuksiin.

”Ilman sääsuojaa rakentaminen on hyvin yleinen menetelmä, jota on käytetty puurakentamiseen jo vuosisatojen ajan. Se soveltuu hyvin puulle, joka on orgaaninen ja luonnollinen materiaali. On tärkeää todeta, että kosteussuojaus eri materiaaleille suunnitellaan ja toteutetaan äärimmäisen huolellisesti”, sanoo Stora Enson Building Solutions -yksikön johtaja Petri Perttula.

Kaikki tarvittavat toimet ja riskienhallinta on Perttulan mukaan mietitty ja testattu yksityiskohtaisesti etukäteen mukaan lukien Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan hyväksymä kosteudenhallintasuunnitelma. Lisäksi rakennukseen asennetaan sekä työaikaiset että pysyvät kosteusanturit.

Rungon nopea pystytys on yksi massiivipuuelementtien käytön suurimmista hyödyistä. Asennus on huomattavasti nopeampaa kuin perinteisillä ratkaisuilla, usein kaksikin kertaa nopeampaa. Kun rakennuksen runko on pystytetty, saadaan katto suljettua vain muutamassa tunnissa.

Raitis ilma kulkee edelleen julkisivun ilmanvaihtoaukkojen läpi. Stora Enson mukaan rakennus asettaa näin itsensä luonnollisesti oikeaan kosteustasoon. Sisätilojen asennustyöt voidaan aloittaa hyvin nopeasti, ja rakennuksen kosteudelle alttiiksi joutumisen riskejä pienennetään luonnollisen menetelmän avulla.

Wood Cityn ensimmäisen puukerrostalon elementtien asennuksen arvioidaan kestävän keskimäärin alle viikon kunkin kerroksen osalta. LVL-rungon arvioitu kokonaisasennusaika on alle seitsemän viikkoa jatkuvaa työaikaa.

 

 

Lue lisää

Katso kaikki