Vuoden LVI-urakoitsija: ”Meillä on pätevää ja motivoitunutta väkeä työmailla”

Vuoden 2023 LVI-urakoitsijaksi valittiin viime syksynä Forssasta lähtöisin oleva perheyritys Rauno Saari oy. Toiminnan kasvu ja kannattavuus siivittivät voittoon.

Mikko Saari kuvattiin Helsingissä Konalan Terran työmaalla, missä tehdään lämmitysjärjestelmän vaihtoa: koko kiinteistö siirtyy maalämpöön. Kuva: Miia Manner

 Rauno Saari oy on laajentunut alkuperäisestä perheyrityksestä yli 6 miljoonan euron liikevaihdon yritykseksi. Kilpailun raati korosti erityisesti yrityksen sitoutumista toimintansa kannattavuuteen ja kasvuun.

Rauno Saari oy tunnetaan ammattimaisena ja palvelevana LVI-urakoitsijana, joka on erikoistunut liike- ja toimitilakohteiden sekä julkisten tilojen urakointiin. Yritys palkittiin LVI-Päivillä Tampereella 26.10.2023.

– Toimintamme perustuu kannattavaan liiketoimintaan, joka tarjoaa pitkäaikaista luotettavuutta asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja työntekijöillemme. Tämä vahvistaa kilpailukykyämme niin yhteistyökumppanina kuin työnantajanakin, Rauno Saari oy:n toimitusjohtaja Mikko Saari sanoo.

Pitkä historia

Mikko Saari on toiminut yrityksen toimitusjohtajana vuodesta 2010 lähtien. Hän tuli mukaan yrityksen toimintaan vuonna 2005. 

– Isäni Rauno Saari perusti yrityksen vuonna 1994. Silloin, kun tulin itse yrityksen palvelukseen, toiminta oli pienimuotoisempaa. Liikevaihto oli noin puolen miljoonan paikkeilla. 

Tällä hetkellä liikevaihto liikkuu vuodesta riippuen 6–7 miljoonan välillä. Työntekijöitä on toimistolla neljä, asentajia on 11. Alihankkijoineen henkilöluku on noin 30. 

– Yleensä sanon, että teemme kaikkea muuta kuin asuntotuotantoa, mutta tällä hetkellä joudun pyörtämään puheeni siltä osin, että meillä on yksi asuntokohde meneillään, Merikatu 5, joka on Helsingissä paraatipaikalla. Se on erityinen kohde, ja siksi kiinnostuimme siitä. Asunnoissa on muun muassa paljon tekniikkaa. Teemme siellä lvi-urakoinnin.

Tasaista kasvua on tapahtunut viimeiset 15 vuotta. Rauno Saari oy:n tavoitteena on kasvaa kannattavasti ja vastuullisesti. 

– Kasvu on tapahtunut melko luonnollisesti. Hankekoot alkoivat kasvaa. Suurin yksittäinen hanke on ollut Järvenpään Citymarketin urakka.

Yritys on toiminut pitkään ja sitä kautta saavuttanut kanta-asiakaskunnan luottamuksen. 

– Asiakassuhteet ovat pitkiä, ja hyvä työnjälki ja aikatauluissa pysyminen ruokkii lisää työtä. 

Asiakkaiden lisäksi työntekijät ovat tyytyväisiä. Pisin työsuhde, joka loppui kaksi vuotta sitten, alkoi silloin kun yritys perustettiin. 

– Me panostamme siihen, että jokainen työntekijä on oikeassa paikassa ja pääsee käyttämään vahvuuksiaan. Esimerkiksi putkityössä on monta erilaista vaihetta ja prosessia, jokainen pääsee aina mahdollisuuksien mukaan tekemään omien vahvuuksiensa mukaista työtä.

Siten ihmiset myös viihtyvät hyvin. 

– Yksi haluaa haastetta ja toinen pitää suoraviivaisesta tekemisestä. Nämä asiat myös tunnistamme aktiivisesti ja otamme huomioon. Lisäksi pidämme hyvää huolta henkilökuntamme osaamisesta: meillä on pätevää ja motivoitunutta väkeä työmailla, ja se näkyy asiakkaalle.

Tulevaisuuteen Saari katsoo luottavaisin mielin.

– Yrityksen kehittymisen trendin haluamme jatkuvan maltillisen ja mielekkään kasvun vanavedessä. 

Mikko Saaren oma työviikko sisältää hyvin vaihtelevia tehtäviä. 

– Teen hallinnollisten tehtävien lisäksi tarjouslaskentaa. Lisäksi olen tukena projektipäälliköille ja tasaan ruuhkahuippuja tarvittaessa. 

Isä Rauno Saari ei ole operatiivisessa toiminnassa enää mukana. Mikon sisko Hanna on yrityksessä taloushallinnon puolella. Lvi-insinööriksi opiskelleen Mikko Saaren tapa johtaa yritystä on muovautunut vuosien saatossa.

– Sain isältäni heti alkuun hyvin vapaat kädet lähteä kehittämään toimintaa ja johtamaan omalla tavallani. 

Laajentuminen pääkaupunkiseudulle tapahtui samoihin aikoihin. 

– Teimme silloin elintarviketehtailla paljon, HK:n Ruokatalo Forssassa oli iso projekti. Se meni hyvin, niin sen jälkeen jatkoimme HK:n Vantaan tuotantolaitokseen ja siitä lähti laajentuminen pääkaupunkiseudulle. 

Kilpailun voitto herätti hyvän tunnelman.

– Yllätyshän se voitto oli. Olemme kuitenkin melko pieni toimija ja tuntuihan se hyvältä, että meidät oli huomioitu. Kilpailuun ei osallistuta, vaan tuomaristo valitsee voittajan omilla perusteillaan. 

Hyviä tyyppejä

Saaren perheeseen oli juuri tullut perheenlisäystä, kun palkinto jaettiin Tampereelle. Nelihenkinen perhe kotona tasapainottaa vaativaa työtä. 

– Iso kiitos kuuluu tietysti puolisolle, joka on tukena. Arkena työpäivä joskus venyy, mutta pääsääntöisesti työt tehdään arkena ja työaikana. Isä opetti joskus, että jos töissä ei ole seitsemältä, niin sinne ei kannata mennä lainkaan ja tämä tapa on jäänyt elämään, hän nauraa. 

Entä mitä yrityksen työntekijät sanoisivat, millainen johtaja Saari on?

– Toivon, että minusta sanottaisiin, että olen hyvä tyyppi. Meillä on kaikki hyviä tyyppejä, teemme työtä kitkattomasti ja samalla ajatuksella, hän päättää. 

Vuoden LVI-urakoitsijan valitsivat teollisuuden, tukkukaupan, ja suunnittelun edustajat Marko Sundholm, Jari Mikkonen ja Matti Kiiskinen.

Lue lisää

Katso kaikki