Vuoden Energianerokkaina palkitut teot vauhdittavat energiamurrosta

Vuoden 2023 Energianerokkaiksi teoiksi valittiin Mölnlycke Health Caren tehtaan prosessilämmön hyötykäyttö, Helenin tuottama lastenkirja sekä Technopoliksen hyödyntämä data-analytiikka energiatehokkuuden parantamisessa.

Yksi Vuoden Energianerokas 2023 -palkituista oli Mölnlycke Health Care. Kuvassa ovat yritystä edustavat Antti Wiksten ja Tommi Salonen Mikkelin tehtaalla, jossa palkittu energianerokas teko on toteutettu. Kuva: Luomustudio Productions

Vuoden 2023 Energianerokkaiksi teoiksi valittiin Mölnlycke Health Caren tehtaan prosessilämmön hyötykäyttö, Helenin tuottama lastenkirja Ellenin energiaseikkailu sekä työympäristöjen asiantuntijan Technopoliksen hyödyntämä data-analytiikka energiatehokkuuden parantamisessa, kertoo Motiva oy tiedotteessaan.

Mölnlycken tehtaalla käyttöönotettu tuotannon ylijäämälämpöä hyödyntävä järjestelmä on lisännyt tehtaan lämpöomavaraisuutta sekä vähentänyt tehtaan energiankäyttöä ja päästöjä. Sähköistyminen ja lämpöpumput ovat energiakentän isoja trendejä, joita teossa on käytetty oivallisella tavalla. Teollisuuden hukkalämmön entistä tehokkaampi hyödyntäminen on olennaisen tärkeää, kun etenemme kohti hiilineutraalia energiajärjestelmää.

Helenin tuottamassa Ellenin energiaseikkailu -kirjassa on onnistuttu tarinallistamaan ja tekemään energiateema lapselle ymmärrettäväksi ja kiehtovaksi, ja samalla helposti lähestyttäväksi. Energiaymmärrys on tarpeellinen ja tärkeä kansalaistaito, jota voi ja kannattaa vahvistaa jo pienestä pitäen.

Technopoliksen käyttöönottama tietomalli analysoi mittaus- ja seurantatietoa kokonaisvaltaisesti ja jalostaa tietoa nerokkaalla tavalla palvelemaan kiinteistön energiankäytön ja olosuhteiden jatkuvaa optimointia ja ennakointia. Kiinteistöautomaation älykäs ohjaus data-analytiikan avulla on modernia monistettavaa energianerokkuutta, johon yhä useamman kiinteistön toivotaan siirtyvän.


Kaikki kolme palkittua edistävät vastuullista energiankäyttöä. Vuoden Energianerokas -kilpailu toteutettiin viidennen kerran. Tunnustuksen myöntävät työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja Motiva.

Lue lisää

Katso kaikki