Vuoden 2022 LVI-tukkumyynti ylitti edellisen vuoden – Alkuvuodesta kasvu reipasta, vuoden edetessä vauhti hiipui

Poikkeuksellinen ja haastava vuosi 2022 päättyi LVI-tukkumyyntitilaston valossa positiivisen puolelle.

Ilkka Salo. Kuva: Piritta Porthan

Poikkeuksellinen ja haastava vuosi 2022 päättyi LVI-tukkumyyntitilaston valossa positiivisen puolelle. Kasvulukemat taittuivat jo kolmannella kvartaalilla ja neljäs mentiin jo varsin maltillisin lukemin, plussalla kuitenkin. Uuteen vuoteen lähdetään sumein näkymin ja kaikkiin ennusteisiin on tässä maailmantilanteessa syytä suhtautua suurella varauksella, kertoo Talotekninen teollisuus ja kauppa (Talteka) tiedotteessaan.

LVI-tukkumyynnin saldo koko vuoden 2022 osalta päätyi 12,6 prosenttia yli edeltävän vuoden. Alkuvuodesta kasvu oli reipasta, Q1/2022 osoitti jopa 18 prosentin kasvua edellisen vuoden vastaavaan jaksoon. Vuoden edetessä vauhti hiipui, ja Q4/2022 oli enää maltillisesti 5,6 prosenttia edellisvuotta parempi. 

Rakennusteollisuus RT:n ennusteiden mukaan Suomen talous hidastuu nyt laaja-alaisesti. Myös rakentamisen luottamuksen lasku jatkuu, lupia haetaan yhä vähemmän ja asuntokaupan odotetaan hyytyvän. Valopilkkuna nähdään korjausrakentamisen kasvu.

Rakentaminen on laskusuhdanteessa, mutta talous yleisesti Suomessa ja EU:ssa on pärjännyt yllättävän hyvin.

– Aiemmat ennusteet ovat olleet liian pessimistisiä. Aivan viime aikojen arviossa EU-tason taantumaa ei tulisikaan. Positiivisia signaalejakin siis on, mutta kovin moni indikaattori osoittaa nyt alaspäin, toteaa Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo tiedotteessa.

Käsittämättömän raaka ja pitkittynyt sota Euroopassa ja siitä juontuva energiakriisi tuovat erittäin suurta epävarmuutta talouteen ja turvallisuuteen.

Kaavio: Talteka

Lue lisää

Katso kaikki