Virtuaalitodellisuus antaa uutta potkua talo- ja energia-alan työntekijöiden perehdytykseen

Lapissa toteutetaan parhaillaan hanketta, jossa tutkitaan talo- ja energiatekniikan yritysten mahdollisuuksia hyödyntää virtuaalitodellisuutta.

Lapissa toteutetaan parhaillaan hanketta, jossa tutkitaan talo- ja energiatekniikan yritysten mahdollisuuksia hyödyntää virtuaalitodellisuutta niin uusiutuvien energiamuotojen käytössä kuin turvallisessa koulutus- ja perehdytystoiminnassa. 

Teksti ja kuva: Auni Vääräniemi

Rovaniemellä toimivassa DUKE-hankkeessa (Digitaalisilla Kaksosilla Vipuvoimaa Uusiutuvalle Energialle) talo- tai energiatekniikan ympäristöstä tai laitteesta luodaan digitaalinen kaksonen, joka käytännössä tarkoittaa visuaalisesti luotua kopiota vaikkapa ulkoilma-vesilämpöpumpusta tai kokonaisesta lämpölaitoksesta.

Hankkeella tavoitellaan talo- ja energiatekniikan yrityksille omaa digiloikkaa, sillä digitaalisen kaksosen avulla yritys voi kouluttaa ja perehdyttää työntekijää jonkin koneen käyttöön tai tietyn laitteen korjaamiseen virtuaalisesti ja siten turvallisesti, kertoo DUKE-hankkeen projektipäällikkö Ari Kumpula.


Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 8/2021 jutusta. Klikkaa näköislehteen tästä

Lue lisää

Katso kaikki