Kuva: Heikki Heikkonen
Aika ajoin kuuluva kimeä vihellys keskeyttää Wavin Finlandin toimitusjohtaja Tony Äijön selostuksen hänen kertoessaan uudesta viemäriasennusratkaisusta.

ISH 2019: Virheellinen asennus viheltää

 

Aika ajoin korviin selkeästi kuuluva vihellys katkaisee haastattelun Wavin Finlandin myyntijohtaja ja toimitusjohtaja Tony Äijön kanssa. Kyseessä ei kuitenkaan ole palo- tai varashälytys, vaan uusi asennusta helpottava innovaatio.

”Lanseeraamme ISH-messuilla uuden käyttövesikomposiittiputkiin tarkoitetun puristusliitinjärjestelmän Tigris K5:n, jossa on muutamia mullistavia uutuuksia. Ensimmäinen on vuotoilmaisi- mena toimiva akustinen hälytys” Äijö kertoo.

”Kun putkistoon laitetaan pieni, noin 0,15–0,3 barin paine, niin puristamattomat tai huonosti puristetut liittimet alkavat viheltää. Vihellyksen voimakkuus on 80 desibeliä, eli sen kuulee selvästi.”

Uutta puristusliitinjärjestelmää on kehitetty Wavinilla pitkään, noin viisi vuotta. Siinä on käytetty hyväksi urakoitsijoiden, suunnittelijoiden ja asennusliikkeiden näkemyksiä, ja he ovat olleet mukana kehittämässä tuotetta.

”Olemme kehittäneet sellaisen tuotteen, jonka markkina oikeasti tarvitsee. Se on helpompi asentaa ja turvallisempi käyttää kuin aiempi malli.”

Vesijohtojärjestelmää koottaessa sitä pitää säädösten mukaan testata vedenpaineella. Normaalisti putkisto testataan ilmalla en- nen vesitestiä, jotta mahdolliset vuodot löydettäisiin ennen vesitestiä.

Nykyisin putkistot testataan suurella ilmanpaineella ja painemittarin avulla todetaan vuotaako järjestelmä jostakin. Vuotojen etsiminen on usein työlästä ja myös aikaa vievää.

”Uudessa järjestelmässä vuotojen tarkistukseen riittää matala ilmanpaine ja viheltävien liittimien ansiosta vuotokohta löytyy helposti”, Äijö toteaa.

”Toinen mullistava juttu meillä on Tigris K5-järjestelmään liittyvä Multitool. Liittimiämme voidaan puristaa lähestulkoon kaikilla markkinoilla olevilla työkaluprofiileilla. Multitoolin avulla asentaja voi helposti siirtyä Wavinin järjestelmään ilman, että hänen tarvitsee investoida uusiin työkaluihin.”

Kolmas merkittävä argumentti on painehäviöiden merkittävä vähentyminen. Puristusliittimien muotoilua on saatu kehitettyä siten, että painehäviöt liitoksen kohdalla vähenevät 40 prosenttia.

Wavinilla on useita erilaisia järjestelmiä käyttövesiputkistoihin, mutta kaikkia ei näy Suomessa – ainakaan vielä. Yksi tällainen on HEP2O -pistoliitinjärjestelmä. Ne ovat erittäin nopeita asentaa ja asennus voidaan tehdä ilman työkaluja. Riittää, että putki vain työnnetään paikoilleen liittimeen ja siitä tulee täysin vedenpitävä.

”Suomessa pistoliittimien käyttöä arastellaan, mutta eivät ne ole kiellettyjäkään. Pistoliittimet käyvät pääsääntöisesti samoihin kohteisiin kuin puristusliittimetkin, ainoa este on tottumiskysymys. Suomessa on totuttu tekemään asiat tietyllä tavalla”, Äijö huomauttaa.

Wavin esitteli messuilla myös laajaa kiinteistöviemärivalikoimaansa. Uutuustuotteena yhtiö lanseerasi uuden desibeliviemäri- järjestelmän AS+:n, joka tulee korvaamaan markkinoilla jo pitkään olleen Aston. AS+:lle on myös kehitetty uusia ominaisuuksia, joista yhtenä Äijö mainitsee uudenlaisen tiivisteratkaisun, joka ei vaadi liukasteaineita. Suomen markkinoille tuote tulee ensi syksynä.

Teksti ja kuva: Heikki Heikkonen

Jätä kommentti

*

*