Vihreän vedyn tuotantolaitos Harjavaltaan

Suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä P2X Solutions Oy tiedottaa aikeistaan  rakentaa Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen Harjavaltaan. Valmistuessaan laitos tuottaa vihreää vetyä muun muassa teollisuuden tarpeisiin uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä.

Talotekniikka-lehti

Yhtiön suunnitteleman tuotantolaitoksen kapasiteetti on 20 megawattia ja sen sivuvirtoina syntyy teollisuuden tarvitsemaa happea ja lämpöenergiaa.

P2X Solutionsin tiedotteen mukaan Harjavallan kaupunki pitää hanketta erittäin tervetulleena paikalliselle teollisuudelle ja näkee sen tärkeänä askeleena ilmastotyössä ja matkalla kohti kaupungin tavoittelemaa hiilineutraaliutta. Tiedotteessa Harjavallan kaupunginjohtaja Hannu Kuusela kommentoi hanketta:

– Harjavallan kaupunki toivottaa P2X Solutions Oy:n tervetulleeksi osaksi kaupungin Suurteollisuuspuiston monipuolista, dynaamista ja edelleen kehittyvää kokonaisuutta. Harjavallassa elinkeinoyhtiö Prizztechin yhteydenotosta P2X Solutionsiin alkanut työ on nyt johtamassa hienoon lopputulokseen, tämä hanke on tärkeä etappi matkalla kohti päästötöntä hyvinvointiyhteiskuntaa.

Laitoksen toteutettavuussuunnittelu valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä. P2X Solutions on hakenut ensimmäiselle laitosinvestoinnille tukea kansallisista tukimekanismeista. Tukipäätöstä odotetaan syksyllä 2021 ja investointipäätöstä tämän vuoden puolella. Myönteisen investointipäätöksen jälkeen yhtiö aloittaa Harjavallan laitoksen yksityiskohtaisen suunnittelun ja hankinnat.

– Ensimmäisen laitoksemme sijaintipaikaksi Harjavalta on luonteva valinta, sillä se on osoittanut olevansa vahvasti yritysmyönteinen kaupunki, jossa on merkittävää asiakaspotentiaalia huomioiden myös tärkeä kiertotalouden näkökulma, ja jossa teollisuusyritykset toimivat kiinteässä yhteistyössä, sanoo P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit tiedotteessa.

Tavoitteena on rakentamistöiden aloittaminen Harjavallassa syksyllä 2022 ja laitoksen käyttöönotto vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Harjavaltaan toteutettavan laitoksen lisäksi P2X Solutions haluaa edistää Suomen vetytaloutta useammalla tuotantolaitoksella ja mahdollisesti monistaa hankkeita myös ulkomailla.

Lue lisää

Katso kaikki