Vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantomahdollisuuksia selvitetään Joensuussa

Kuva: Shutterstock

Vihreään vetyyn ja power-to-x-teknologiaan keskittynyt P2X Solutions ja energiayhtiö Savon Voima selvittävät teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantolaitoksen rakentamista Savon Voiman Joensuun voimalaitosalueelle.

Toteutuessaan laitos tuottaisi vihreää vetyä uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä 30–50 MW:n kapasiteetilla ja tuottaisi sivuvirtana 15–20 prosenttia Joensuun kaukolämmön tarpeesta, kertoo P2X tiedotteessa.

Vihreää vetyä tuotetaan kestävästi uusiutuvaa sähköä käyttävässä elektrolyysissä, jossa vety erotetaan vedestä. Sähköpolttoaineita, kuten metaania, metanolia ja ammoniakkia, puolestaan voidaan jalostaa vihreästä vedystä sekä teollisista prosesseista talteen otetusta hiilidioksidista tai ilmasta saatavasta typestä. Menetelmät edistävät irtautumista fossiilisista polttoaineista, lisäävät Suomen energiaomavaraisuutta ja ruokkivat kiertotaloutta.

Yhtiöt ovat kesän aikana tehneet hankkeeseen liittyviä teknisiä selvityksiä, ja elokuussa on tarkoitus siirtyä lupaselvitysvaiheeseen. Esiselvitysten valmistuttua yhtiöt voivat ryhtyä investointipäätöksen valmistelemiseen.

− Meidän tavoitteenamme on rakentaa merkittävää uutta potentiaalia teollisuuden ja liikenteen vihreään siirtymään sekä luoda edellytyksiä kestäville investoinneille ja uusille työpaikoille. Näemme yhteistyössä Savon Voiman kanssa merkittävää synergiaa, ja samalla mahdollinen investointi Joensuuhun tukee Itä-Suomen alueen elinvoimaisuuden kehittämistä, toteaa P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit tiedotteessa.

− Vedystä ja sen mahdollisuuksista energia-alalla on ollut jo vuosia puhe. Tämä on maailmanluokan esimerkki vetyhankkeesta ja kiertotaloudesta, sanoo Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen.

− Lisäksi kun bioenergian hiilidioksidi otetaan talteen ja kierrätetään uudelleen hiilivetyjen valmistukseen, syntyy hiilineutraalia kaukolämpöä, josta myös joensuulaiset asiakkaamme pääsevät hankkeen valmistuttua nauttimaan, Sutinen jatkaa.

P2X Solutionsin ja Suomen ensimmäisen teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja metaanin tuotantolaitoksen valmistelevat työt ovat alkaneet, ja rakentaminen alkaa syksyllä 2022 Harjavallassa. Tiedotteessa yhtiö kertoo jatkavansa mahdollisesti rakennettavien muiden vihreän vedyn ja power-to-x-sähköpolttoaineiden tuotantolaitosten sijainteja koskevaa selvitystyötä. P2X Solutionsin tavoitteena on seuraavan 10 vuoden aikana rakentaa 1 000 MW elektrolyysikapasiteettia.

Lue lisää

Katso kaikki