Vertaile hintaa ja osaamista omakotitalon putkiremontissa

LVI-Tekniset Urakoitsijat ry patistaa omakotitalon asukkaita vertailemaan hintaa ja osaamista valitessaan urakoitsijaa.

LVI-Tekniset Urakoitsijat ry patistaa omakotitalon asukkaita vertailemaan hintaa ja osaamista valitessaan urakoitsijaa.

Suomessa on reilut miljoona omakotitaloa. Monessa niistä käyttövesi- ja viemäriputket ovat tulossa elinkaarensa päähän ja edessä on putkiremontti. Mutta kuka sen tekee?

Korjausrakentamisen voimakas kasvu houkuttelee alalle kokemattomia tekijöitä. Tärkeitä valintaperusteita on urakoitsijan osaaminen ja kokemus.

Pelkkä hinta ei riitä valintakriteeriksi. On syytä varmistaa, että urakoitsijalla on pidempi puhdas yrityshistoria sekä kokemusta ja referenssejä vastaavista kohteista.

”Muuten riskinä on, että aikataulut venyvät, laatuasiat ovat retuperällä ja lakisääteiset velvoitteet ovat hoitamatta. Pahimmassa tapauksessa työ jää kesken,” sanoo toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:stä.

Omakotitalon putkiremontissa vesijohdot uusitaan. Viemäriputket voidaan joko uusia tai korjata.

Remontin yhteydessä on hyvä tilaisuus uusia myös kylpyhuone ja vaihtaa vesikalusteet energiatehokkaampiin laitteisiin, tai parantaa talon lämmitysjärjestelmää. Kaikki nämä vaikuttavat remontin hintaan.

Jokainen remontti on yksilö, eikä yleisiä kustannusarvioita voi esittää. Jos kilpailutilannetta ei ole, hinta saattaa nousta merkittävästi remontin arvoa korkeammaksi. Toisaalta halvin hinta on harvoin paras. Talonomistajan kannattaa selvittää alueen hintatason pyytämällä useita tarjouksia.

Putkistosaneerauksia myydään myös kotimyyntinä. Tarjoukset kannattaa käydä urakoitsijan kanssa yksityiskohtaisesti läpi: taustoihin ja sopimusehtoihin kannattaa perehtyä rauhassa. Kotimyynnissä kuluttajalla on oikeus peruuttaa kauppa 14 vuorokauden kuluessa.

Ylönen muistuttaa, että putkiremontin työkustannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Sen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2 400 euroa henkilöä kohti ja puolisot voivat yhdessä tehdä 4 800 euron vähennykset.

Lue lisää

Katso kaikki