Vapaaehtoisella sähköjärjestelmän tuella pyritään ehkäisemään sähköpulatilanteita

Kuva: Pixabay

Fingrid ottaa käyttöön uuden yrityksille ja julkiselle sektorille suunnatun, vapaaehtoisuuteen pohjautuvan sähköjärjestelmän tuki -menettelyn sähköpulatilanteiden ehkäisemiseksi. Tavoitteena on saada sähköpulan uhatessa kaikki joustopotentiaali käyttöön. Menettelyn piiriin haetaan esimerkiksi teollisuuden kysyntäjoustoa ja kiinteistöjen varavoimakoneita, kertoo Fingrid tiedotteessaan.

Suomalaiset yritykset ja julkisen sektorin toimijat ovat osoittaneet kiinnostusta tukea sähköjärjestelmää tulevana talvena mahdollisissa sähköpulatilanteissa. Fingrid on tältä pohjalta kehittänyt uuden vapaaehtoisuuteen pohjautuvan sähköjärjestelmän tuki -menettelyn, jolla pyritään hyödyntämään säätösähkömarkkinoiden ulkopuolinen joustopotentiaali ja välttämään näin mahdollisia sähkökatkoja.

− Parhaassa tapauksessa vapaaehtoisella joustolla pystytään pysäyttämään tilanteen eteneminen valtakunnalliseksi sähköpulaksi. Osallistumalla tukemassa sähköjärjestelmää ja suomalaista yhteiskuntaa haastavassa tilanteessa, kertoo Fingridin asiantuntija Laura Ihamäki tiedotteessa.

Sähköjärjestelmän tuki -menettely aktivoidaan Fingridin kolmivaiheisella sähköpulaportaikolla kohdassa ”Sähköpulan riski suuri”. Tämä tilanne katsotaan syntyneeksi, kun kaikki Suomesta saatavilla olevat säätösähkömarkkinoiden ylössäätötarjoukset on käytetty. Sähköjärjestelmän tuki -menettely on käytössä tällöin Fingridin varavoimalaitosten rinnalla turvaamassa sähkön riittävyyttä.

Tukipyyntö lähetetään Fingridin viestijärjestelmästä tekstiviestillä kohteille, jotka ovat ilmoittautuneet etukäteen mukaan menettelyyn. Fingrid ilmoittaa myös tuen tarpeen päättymisestä tekstiviestillä.

Sähköjärjestelmän tuki -menettely otetaan käyttöön joulukuussa 2022. Edellytyksenä menettelyyn osallistumiselle on vähintään yhden megawatin joustopotentiaali, joka voidaan aktivoida tunnin kuluessa aktivointipyynnöstä. Sähköjärjestelmän tuki on väliaikainen ratkaisu, ja Fingrid toivoo, että joustot olisivat jatkossa käytettävissä ensisijaisesti säätösähkömarkkinoilla.

Sähköjärjestelmän tuki -menettelyyn osallistumisesta kiinnostuneita pyydetään ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen sahkojarjestelmantuki@fingrid.fi.

Lue lisää

Katso kaikki