Valokuituverkkoon miljardi-investoinnit – ”Ovat johtaneet työvoimapulaan”

Adola oy:n toimitusjohtaja Tommi Linna. Kuva Adola oy.

Suomalaista rakennussektoria uhkaa syvin taantuma sitten vuoden 2008, jolloin toimialan liikevaihdosta katosi vuodessa noin neljännes. Samaan aikaan valokuidun rakentamisen kapasiteetti on ylikuormittunut valokuituyhtiöiden miljardi-investointien myötä, kerrotaan Adola oy:n tiedotteessa.

Verkkoinfran rakentamisen yhteenlasketut investoinnit nousevat lähivuosina jopa yli kahden miljardin euron. Hankkeita on käynnissä niin paljon, että joillakin alueilla kärsitään jopa työvoimapulasta, tiedotteessa kerrotaan.

Yritykset ovat joutuneet kääntymään ulkomaisen työvoiman puoleen, sillä Suomessa ei ole tarjolla riittävästi valokuiturakentamisen osaamista kasvaneeseen tarpeeseen.

– Me olemme varautuneet kapasiteetin loppumiseen hyvissä ajoin hankkimalla lisävoimaa Ruotsista, kertoo Tommi Linna, tiedotteessa.

Linnan luotsaama Adola oy teki maaliskuussa sadan miljoonan euron arvoisen urakkasopimuksen ruotsalaisen Thoman & Fuchsin kanssa, joka on rakentanut valokuituverkkoja 1990-luvulta lähtien ja edustaa alan huippua. 

– Lisäkapasiteetin hankkiminen juuri Ruotsista on kannattavaa, sillä maa on kymmeniä vuosia edellä Suomen valokuiturakentamista, sanoo Linna tiedotteessa.

Juttua korjattu 9.11. klo 9.09: Tekstiin lisätty ruotsalainen yritys Thoman & Fuchs, joka on rakentantanut valokuituverkkoja 1990-luvulta lähtien.

Lue lisää

Katso kaikki