Väitöskirja: Kohti datakeskusten tehokkaampaa jäähdytystä – Neljä keinoa ilmavirran hallitsemiseksi

Xiaolei Yuanin tutkima datakeskus Kiinassa, Nanjingin yliopistokampuksella. Kuva: Xiaolei Yuan

Datakeskusten toiminnassa jäähdytyksellä on merkittävä rooli. Xiaolei Yuan tutki väitöskirjassaan keinoja, kuinka datakeskusten elektroniikkaa jäähdyttävä ilma voidaan pitää riittävän tasaisena ja saada se virtaamaan mahdollisimman optimaalisesti palvelinten läpi.                       

Datakeskusten merkitys elämässämme on kiistämätön. Lähes kaikki tekemisemme tietoyhteiskunnassa liittyy jollakin tavalla dataan ja digitaalisuuteen. Olemme riippuvaisia tietotekniikasta, ja tietoa siirretään, käsitellään ja varastoidaan datakeskuksissa yhä enenevissä määrin.

Datakeskuksissa olevien palvelinten määrä on vuosi vuodelta noussut. Siksi datakeskusten lämpövirran tiheydet ovat erittäin suuria. Datakeskuksen ominaislämpökuorma voi olla yli sata kertaa suurempi kuin vastaavan kokoisen toimistorakennuksen.

− Tärkeintä ei kuitenkaan ole datakeskusten energiankulutus vaan niiden toimintavarmuus. Kun datakeskukset toimivat turvallisesti, voimme varmistaa tietoyhteiskuntamme ja jokapäiväisen elämämme vakauden, sanoo tekniikan tohtori Xiaolei Yuan.

Yuanin energiatekniikan alaan kuuluva väitöskirja Optimization of row-and-rack level airflow management in data centers keskittyy ilmavirran hallintaan. Tutkimuksessa esitetään keinoja, kuinka datakeskusten elektroniikkaa jäähdyttävä ilma voidaan pitää riittävän tasaisena ja saada virtaamaan mahdollisimman optimaalisesti palvelinten läpi. Parantamalla datakeskusten lämpöoloja myös niiden energiankäyttö paranee.                

___________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 7/2022 jutusta. Millaisia menetelmiä Xiaolei Yuan käytti tutkimuksessaan? Mitä parannuksia hän sai aikaan? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki