Väitös: Konepajojen ilmanlaadun raja-arvoja pitää tiukentaa

Konepajojen ilmanlaadussa on parannettavaa, selviää Työterveyslaitoksen kemistin Katri Suurosen väitöstutkimuksesta. Käytössä olevat työhygieeniset raja-arvot eivät suojaa työntekijöitä hengitystieoireilta ja raja-arvot pitäisi päivittää.
Väitöstutkimuksen mukaan konepajoilla käytetyt voitelu- ja jäähdytysnesteet aiheuttavat työntekijöille ihottumaa ja hengitystieoireita. Koko työväestöön verrattuna metallintyöstäjillä on noin kolminkertainen riski sairastua ammatti-ihotautiin.
Tutkimuksen haastatelluilla esiintyi runsaasti hengitystieoireita, vaikka ilmanlaatu tutkituissa yrityksissä oli melko hyvä. Ylähengitystieoireiden riski oli metallityöntekijöillä noin nelinkertainen vertailuryhmään nähden.
Suurosen mukaan hengitystieoireita voidaan vähentää parantamalla koneiden suojauksia ja ilmanvaihtojärjestelmiä sekä turvallisilla työtavoilla. Työympäristöissä kannattaisi käyttää suosituksia tiukempia ohjeraja-arvoja.
Suuronen teki mittauksia noin 60 metalliyrityksessä ja haastatteli noin 800 metallityöstäjää. Väitös on tarkastettu Kuopion yliopistossa.
© Esmerk

Lue lisää

Katso kaikki