Väestönsuojien rakentaminen uudistuu

Väestönsuojat on integroitava entistä paremmin muuhun rakentamiseen, jolloin niitä voidaan hyödyntää tehokkaasti normaaliaikoina.

Suomalaisen arvomaailman pohjalta on yli viiden vuosikymmenen ajan pyritty suojelemaan tasapuolisesti kansalaisia rakentamalla väestönsuojia kaikkialle maahan. Periaatteena on ollut, että väestösuojia rakennetaan niin kauan kuin puolustusvoimat varautuu puolustamaan maata.

Väestösuojelupalvelua on kuitenkin kehitettävä osana tavanomaista rakentamista. Suomen Palopäällystöliiton mukaan väestönsuojat on integroitava entistä paremmin muuhun rakentamiseen, jolloin niitä voidaan hyödyntää tehokkaasti normaaliaikoina. Myös suojatilojen rakentamisen aiheuttamat kustannukset ovat puhuttaneet eri osapuolia vuosien saatossa.

Sipilän 2015 hallitusohjelman asuntopolitiikkaa koskeviin toimiin on kirjattu, että kärkihankkeena käynnistetään valtion ja kuntien rakentamisen normitalkoot muiden kustannusten ja byrokratian keventämiseksi, esimerkiksi väestönsuojien ja pysäköintipaikkojen rakentamisen osalta. Tämän perusteella sisäministeriö asetti 9.2.2016 lakihankkeen väestönsuojarakentamista koskevien säännöksien tarkistamiseksi.

 

Lisätietoja:

  • Suomen Palopäällystöliitto järjestää kahdeksan pelastus- ja rakennusalalle suunnattua väestönsuojien rakentamista koskevaa ajankohtaistilaisuutta, joissa asiantuntijana toimii rakennusneuvos Pekka Rajajärvi. Tilaisuuksissa tarkastellaan uusien suojien rakentamista koskevien määräysten ohella myös vanhojen suojien saneerausta ja ylläpitämistä. Lue lisää
  • Rakennusneuvos Pekka Rajajärven kokoama ja kustantama teos kertoo suomalaisen väestönsuojelurakentamisen tarinan aikojen alusta tähän päivään saakka. Teos on yhtä aikaa katsaus väestönsuojarakentamisen historiaan sekä ajantasainen tietolähde väestönsuojelurakentamisen ohjeisiin ja määräyksiin. Kirjassa käsitellään myös alan lainsäädännön eri vaiheet alkaen talvisotaa edeltävistä valmisteluista jatkuen aina nykyisen Sipilän hallituksen aikeisiin vähentää väestönsuojien rakentamista. Kirjan liitteeksi tulee muistitikku, johon on kerätty sähköisessä muodossa koko lainsäädäntö, vanhat oppaat sekä vanhat RT-kortit – yhteensä 350 dokumenttia.

Lue lisää

Katso kaikki