Vaasan asuntomessujen energiaratkaisut esiteltiin Japanissa

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen oli mukana pääministerin kauppavaltuuskunnan matkalla Japanissa. – Energiakysymykset ovat maailmanlaajuisesti nousseet tärkeiksi puheenaiheiksi myös asumisen, rakentamisen ja yhdyskuntasuunnittelun alalla. Japanin matkan yhteydessä meillä oli erinomainen tilaisuus olla mukana kertomassa teknologisesta kehityksestä Suomessa ja toisaalta saada selville Japanin sekä laajemmin Kaukoidän haasteita vastaavissa asioissa. Esittelimme matkalla esimerkiksi Vaasan asuntomessuille toteutettua matalalämpöverkkoa, joka on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen teknologinen sovellus, kertoo Heiskanen.
Vaasan Suvilahden asuntomessualueella sähkö ja lämpö tuotetaan ja kulutetaan samalla alueella. Paikallinen, kestävän kehityksen periaatteiden mukainen energiantuotanto on mahdollista merenpohjan lämpöenergialähteen, uusien kehitettyjen energiankeräys- ja jakelutapojen sekä uuden kaatopaikkakaasun hyödyntämistavan ansiosta. Toteutettu kokonaisuus on maailmanlaajuinen uutuus ja sisältää useita suomalaisia teknisiä innovaatioita, joille haetaan maailmanlaajuisia markkinoita.
Suomen Asuntomessut ovat esitelleet energiatehokkuuteen tähtääviä rakennushankkeita jo 90-luvun alusta lähtien. Muun muassa Pietarsaaren asuntomessuilla yhteistyössä VTT:n kanssa toteutettu energiatalo on edelleen Suomen energiatehokkain asuintalo. Myös tulevilla messuilla energiakysymykset ovat voimakkaasti esille. Esimerkiksi Valkeakosken vuoden 2009 asuntomessuille on rakenteilla passiivienergiatalo.
– Lisäksi pyrimme vertailemaan matkan aikana rakennusten energiatehokkuuteen liittyvää lainsäädäntöä. Kansainväliset velvoitteet tuovat meillekin haasteita energiankäytön tehostamiseen ja päästöjen vähentämiseen. Suomesta esittelemme vuoden alussa voimaan astunutta lakia energiatodistuksista, Heiskanen sanoo.

Lue lisää

Katso kaikki