Uusi virtaussäädin perustuu ultraäänitekniikkaan

VTT ja FläktGroup ovat kehittäneet ultraäänitekniikkaan perustuvan virtaussäätimen, joka reagoi käyttöasteen yllättäviinkin muutoksiin.

”Kehittämämme virtausanturi perustuu ultraäänitekniikkaan. Ultraäänipulssi lähetetään ilmastointikanavan säteen suuntaisesti ja mitataan differentiaalisesti. Tällä mittausjärjestelyllä eliminoimme monia virhelähteitä ja mittauksesta saadaan siten erittäin tarkka”, kertoo tutkimustiimin vetäjä Anu Kärkkäinen VTT:ltä.

Nykyiset ilmanvaihtojärjestelmät perustuvat arvioituun keskimääräiseen käyttöasteeseen, eivätkä ne pysty mukautumaan käyttöasteen yllättäviin muutoksiin. Esimerkiksi kokoushuoneessa sisäilman laatu voi olla huono riittämättömän ilmastoinnin vuoksi arvioidun käyttäjämäärän ylittyessä tai vaihtoehtoisesti ilmastointi pauhaa täysillä tyhjässä tilassa, jolloin energiaa kuluu hukkaan.

Virtaussäädin hyödyntää ultraääneen perustuvaa virtausanturia, joka sopii hyvin esimerkiksi vaativiin sairaalaolosuhteisiin ja kouluihin. Tuote lanseerataan ensimmäisenä Suomen ja Ruotsin markkinoille syyskuussa 2017.

”Uuden virtaussäätimen avulla huonetilaan saadaan juuri oikea ilmamäärä sen hetkisen kuormituksen mukaan. Kiinteistön koko elinkaaren kustannukset laskevat, kun ilmanvaihto toimii tarkasti ja tarpeenmukaisesti”, sanoo tuotepäällikkö Timo Kaasalainen Fläkt Woodsilta.

”Tarpeenmukainen ilmastointi pienentää energiakustannuksia 45 – 50 prosenttia”, hän arvioi.

VTT ja FläktGroup kehittivät virtausanturin Tekes-rahoitteisessa ULVI-yhteisprojektissa.

Jätä kommentti

*

*