Uudenlainen sähköautopalvelu aloittaa Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt sopimuksen sähköautoja koskevasta ajoneuvopalvelusta AR-Rent Oy:n kanssa.

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt sopimuksen sähköautoja koskevasta ajoneuvopalvelusta AR-Rent Oy:n kanssa.

Lappeenrannan kaupunki on sopinut AR-Rent Oy:n (Hertz Car Sharing) kanssa palvelusta, joka koskee neljää sähkökäyttöistä henkilöautoa kolmevuotisella sopimuskaudella. Palvelussa autot ovat virka-aikana ensisijaisesti kaupunkikonsernin käytössä. Mikäli kaupunki ei ole varannut ajoneuvoja käyttöönsä, autot toimivat niin sanottuina yhteiskäyttöautoina, eli ne ovat muun muassa alueen yritysten, asukkaiden ja matkailijoiden vuokrattavissa. Iltaisin ja viikonloppuisin autot ovat ensisijaisesti juuri muiden kuin kaupungin henkilöstön työkäytössä.

Lappeenrannan kaupunki on arvioinut, että tämäntyyppisellä palvelulla sähköajoneuvokaluston hinta kilometriä tai tuntia kohden tulee olemaan kaupungille erittäin kilpailukykyinen. Sopimushinnoittelussa sovelletaan riskinjakomallia, minkä vuoksi kaupungin kuukausihinta laskee ajoneuvon käyttöasteen noustessa, kertoo kaupungin johtava asiantuntija Markus Lankinen.

”Tällä yhteiskäyttösopimuksella saamme kaupungin autot resurssitehokkaaseen käyttöön. On kaikkien etu, että autot eivät seiso tyhjänpanttina, kun kaupunki ei tarvitse niitä. Maksamme kaupungin käyttöoikeudesta, mutta malli kannustaa yrittäjää ajoneuvokaluston aktiiviseen markkinointiin. Olen tosi tyytyväinen, että tämä kilpailutus tuotti tällaisen tuloksen”, Lankinen sanoo.

Uudenlainen palvelu Suomessa

Kaupungin kolmen vuoden sopimuksen hinta on enimmillään 77 630 euroa. Hinta riippuu autojen käyttömääristä.

Lappeenrannan kaupungin tekemä sopimus on Suomessa ainutlaatuinen. Jatkossa ajoneuvopalvelu voi korvata  kaupungin aiemman ajoneuvokaluston kokonaan.

Tarkoitus on, että kaupunki ei itse omista enää autoja, vaan ne ovat yhteiskäytössä olevia vuokra-autoja. Autot kulkevat uusiutuvalla energialla, mikä edistää myös tavoitteitamme päästöjen vähentämisessä”, kaupungininsinööri Olli Hirvonen sanoo.

Autot tulevat käyttöön 15. toukokuuta. Ne sijaitsevat kaupungintalon paikoitusalueella, katutason kerroksessa, missä ovat myös niiden latauspisteet. Ajoneuvojen varaus ja käyttöönotto tapahtuvat mobiilisovelluksen tai nettisivuston kautta rekisteröitymällä Hertzin palveluun.

 

Lue lisää

Katso kaikki