Uudenlainen innovaatiokeskus Kampusareena vihittiin käyttöön Tampereen teknillisellä yliopistolla

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy on toteuttanut yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston kampuksen kanssa noin 15.000 neliön uudisrakennuksen, jossa yhteisölliset toiminnot ja ympäristöystävällisyys nivoutuvat yhteen ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

Kampusareenan vihkiäisiä vietettiin 9.9.2015. Rakennuksen vihki kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
TTY:n ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n rakennushanke on lajissaan ainutlaatuinen pilotti. Kampusareenan tilaratkaisut ja palvelut on suunniteltu tukemaan yhteisöllisyyttä sekä yliopiston ja yritysten välistä yhteistyötä. Kampusareena on opiskelijoiden, tutkijoiden, yritysten ja alumnien kohtaamispaikka.

Yrityksille tarjotaan tilojen lisäksi myös laaja valikoima palveluita, jotka auttavat pääsemään rajapinnoille sekä yliopistoyhteistyöhön opiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa. Yritykset pääsevät kehittämään kilpailukykyään ja koko kampusalueen vetovoima kasvaa. Monikäyttöisen Kampusareenan myötä alue kasvaa 500 uudella vakituisella käyttäjällä.
Yrityksille on Kampusareenan tiloista varattu noin 40 prosenttia. Tampereen teknillinen yliopisto vuokraa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä (SYK) noin puolet Kampusareenan tiloista. TTY:n tiloista löytyy kirjasto, opiskelija- ja henkilöstöravintola, opiskelijapalvelut, IT Helpdesk sekä täydennyskoulutuskeskus Edutech.

Rakennuksessa on myös runsaasti avoimia työ-, opetus- ja neuvottelutiloja sekä näyttelytilaa. Kampusareenaan ovat sijoittuneina myös mm. kansainvälinen toimistohotelliketju Regus Kora sekä aivan uusi yhdessä tekemisen konseptitila Kampusklubi. Kampusklubi on tutkimusorientoitunut yhteisö yritysryhmille, jotka tekevät yhteistyötä TTY:n kanssa.

Ainutlaatuinen, ympäristöystävällinen kokonaisuus

Kampusareena edustaa uudenlaista, kansainvälisesti vetovoimaista kampusarkkitehtuuria Suomessa. Rakennuksen sisäarkkitehtuuri on toteutettu avoimen rakentamisen periaatteella. Se on luonteeltaan loft eli avoin epämuodollinen käyttörakennus, jossa kiinnitetään huomiota myös ekologisuuteen. Kohteelle ollaan hakemassa BREEAM-ympäristösertifikaattia tavoitteena Very Good -taso. Sertifiointiprosessi vaikuttaa projektin- ja laadunvalvontaan, vesi- ja viemärijärjestelmiin sekä energiateknisiin ratkaisuihin.
Rakennuksen energiatekniikassa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa ja tilojen käyttö toteutuu resurssiviisaasti jaettujen tilojen periaatteella. Osa ilmanvaihtokoneiden energiantarpeesta katetaan aurinkosähköllä. Julkisivuun asennetut aurinkopaneelit tuottavat sähköä yhteensä noin 80 megawattituntia vuodessa. Myös Kampusareenan 1800 m2 laajuisella viherkatolla on positiivisia ympäristövaikutuksia muun muassa pölyn ja hiilidioksidin sitomisen myötä. Viherkatolla on myös viilentävä vaikutus kesällä.
Kooltaan 15 000 bruttoneliömetrin Kampusareenaan sijoittuu 500 vakituista käyttäjää. Rakennustyöt alkoivat toukokuussa 2013. Kampusareena valmistui kesällä 2015 ja sen avajaisia vietettiin TTY:n lukuvuoden avajaisten yhteydessä keskiviikkona 9.9.2015.

Lue lisää

Katso kaikki