Uponor yhdyskuntatekniikka peruuttaa Pohjoismaihin, 50 ME:n kauppavoitto

Uponor Oyj on allekirjoittanut kaupan, jolla se myy Englannissa ja Irlannissa sijaitsevan yhdyskuntateknisen liiketoimintansa englantilaiselle pääomasijoittajalle 3i:lle ja sen hallinnoimille rahastoille. Kauppaan sisältyvät tytäryhtiö Uponor Ltd:n osakkeet ja sen tytäryhtiö Radius Plastics Ltd:n osakkeet. Yhtiöt harjoittavat liiketoimintaa Englannin Hilcotessa ja Aycliffessä sekä Pohjois-Irlannin Banbridgessä.
Myös Irlannin Corkissa sijaitseva kunnallistekninen liiketoiminta sisältyy kauppaan. Uponor on aiemmin tehnyt erillisen sopimuksen Corkin tehdaskiinteistön myynnistä kolmannelle osapuolelle. Kiinteistökaupan toteutuminen on tässä yhteydessä siirretty vuoden 2009 ensimmäiselle neljännekselle.
Myytyjen liiketoimintojen liikevaihto vuonna 2007 oli 169,1 miljoonaa euroa, ja ne työllistivät noin 470 henkeä. Liiketoiminnan velaton kauppahinta on 100 miljoonaa puntaa, josta Uponor kirjaa lähes 50 miljoonan euron kauppavoiton. Kauppa astuu voimaan tarvittavien viranomaislupien myöntämisen jälkeen. Uponorille kauppa merkitsee irtautumista yhdyskuntateknisestä liiketoiminnasta Pohjoismaiden ulkopuolelta.
– Myyty liiketoiminta on vahvassa kunnossa ja markkinoiden kysyntä on hyvä. Uskomme, että uusi omistaja kehittää liiketoimintaa edelleen. Uponorille myynti on osa strategiaamme keskittyä ydinliiketoimintoihin, joihin myös pitkän tähtäyksen tavoitteemme liittyvät, sanoo myydystä liiketoiminnasta vastannut Jyri Luomakoski.
Kaupan toteutumisen jälkeen Uponorin liikevaihdosta 80 prosenttia tulee talotekniikasta, jota yhtiö harjoittaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Pohjoismaissa Uponorin talotekninen ja yhdyskuntatekninen liiketoiminta muodostavat vahvan, toisiaan tukevan täyden palvelun konseptin rakentajille.
Vuonna 2007 yhdyskuntatekniikka toi 60 prosenttia Uponorin liikevaihdosta Pohjoismaissa.
Uponorin tytäryhtiö Uponor Housing Solutions Ltd. jatkaa Uponorin taloteknisen liiketoiminnan kehittämistä Englannissa ja Irlannissa, jotka kuuluvat talotekniikan kannalta konsernin painopistealueisiin. Yhtiö on laajentanut toimintaansa voimakkaasti viime vuosina. Sen palveluksessa oli vuoden lopussa noin 110 henkeä.

Lue lisää

Katso kaikki