Työmaiden turvallisuus edistynyt, mutta parannettavaakin riittää – ”Yrityksillä on vastuu perehdyttää työhön hyvin”

Assemblinilla jokainen työtapaturma nostetaan esille ja tutkitaan. ”Tutkintojen tekemisessä tavoitteemme on luonnollisesti sata prosenttia”, Jukka Jäppinen sanoo. Kuva: Piritta Porthan

Kultainen kypärä -työturvallisuuspalkinto myönnettiin tänä vuonna Assemblin Oy:lle. Miten työmaista saadaan turvallisempia, Assemblinin toimitusjohtaja Jukka Jäppinen?

Jukka Jäppinen koputtaa puuta. Assemblinin työmailla ei ole koskaan sattunut putoamisia – niitä yleensä kaikkein vakavimpia työtapaturmia. Sattuneet haaverit ovat olleet useimmiten puukolla viiltoja, roskia silmässä ja nyrjähtäneitä nilkkoja. Yksi vakava tapaturma yrityksessä tähän vuoteen silti mahtuu.

– Huoltokohteessa väestönsuojan puhaltimen turvakytkin oli sijoitettu huonosti. Kun kaveri sammutti puhallinta, käsi tarttui siihen, ja olkapää lähti sijoiltaan. Hän joutui sairaalahoitoon.

Mitään todella vakavaa työtapaturmaa ei Jäppisen omassa työyhteisössä ole hänen 14-vuotisen esihenkilöuransa aikana sattunut. Hän kuitenkin muistuttaa, että myös Suomen työmailla on tapahtunut jopa kuolemantapauksia.

– On ihan sama, miten muuten menee, jos joltain henki lähtee töissä. Kun ihminen tekee, voi sattua, mutta kyllä me rakennusalalla reagoimme asioihin. Esimerkiksi Ilmalan kuormansidontatapaturman jälkeen lisättiin koulutusta. Siellä putkikuorma oli sidottu huonosti ja se putosi ihmisen päälle.

_______________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 8/2022 jutusta. Millaisia muutoksia työturvallisuudessa on tapahtunut? Kuinka talotekniikka-alan työturvallisuutta voisi Jäppisen mukaan parantaa? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki