Tuusulan lukio ja kulttuuritalo Monio harjakorkeudessa

Hirsiseinäinen ja pitkälti puurakenteinen Monio on sekoitus modernia teknologiaa ja historiallisia vaikutteita. Kuva: Tuusulan kunta

Tuusulan Hyrylään rakentuva lukio ja kulttuuritalo Monio on edennyt harjannostajaisvaiheeseen. Rakennuksessa ollaan vaiheittain siirrytty rungon rakentamisesta sisätilojen rakenteiden ja talotekniikan asentamiseen, kertoo Tuusulan kunta tiedotteessaan.

Hirsiseinäinen ja pitkälti puurakenteinen Monio on sekoitus modernia teknologiaa ja historiallisia vaikutteita. Esimerkiksi rakennuksen tiiliverhoilu ja kattojen muodot muistuttavat alueella toimineesta varuskunnasta. Tilojen suunnittelussa tärkeitä teemoja ovat olleet toimivuus, terveellisyys ja muunneltavuus.

Kokonaisuus koostuu kuudesta kolmikerroksisesta hirsitalosta, joiden väliin jää korkeaa sisätilaa. Tila muodostaa oman pienoiskaupunkinsa, johon rakennuksen monipuolinen toiminta avautuu aulatilan ja oppimisalueiden välisten lasiseinien kautta. Hirsitalot ovat harjakattoisia, ja talojen katot liittyvät toisiinsa muodostaen monimuotoisen kattopinnan.

Monion runko sisältää runsaasti puumassaa. Hirsijulkisivut ja aulatilaa rajaavat väliseinät ovat 275 mm paksua painumatonta lamellihirttä. Puurakenteisia ovat myös kerto-ripa-välipohjaelementeistä koostuvat välipohjat, liimapuusta tehdyt pystyrakenteet ja jäykistävät vinopalkit sekä vesikattorakenne. Puuosat muodostavat muiden runkomateriaalien kanssa uudenlaisen hybridirakenteen: kellari ja alapohja, väestönsuojat, porras- ja hissikuilut sekä kahden salitilan seinä ja katto tehdään betonista, ja välipohjia kannattelevat palkit ovat terästä.

− Rakennukseen on asennettu noin 25 kilometriä hirttä. Puurakentamiseen panostaminen on yksi keskeisistä keinoista hillitä ilmastonmuutosta ja Tuusulan kunnalta hieno osoitus, sanoo Lujatalon tuotantojohtaja Marko Saloranta tiedotteessa.

Saman katon alle muuttavat paitsi Tuusulan lukio myös Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu sekä Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto.

Lue lisää

Katso kaikki