Tuulivoiman suosio kasvussa – 82 prosenttia suomalaisista kannattaa tuulivoiman lisäämistä

Kuva: Shutterstock

Energiateollisuus ry:n vuosittaisessa Energia-asenteet-kyselyssä tuulivoima pitää edelleen paikkansa Suomen toiseksi halutuimpana sähköntuotannon muotona, kertoo Tuulivoimayhdistys ry tiedotteessaan.

Energia-asenteet-kyselyn mukaan suomalaiset uskovat uusiutuvaan energiaan, kannattavat sen käytön lisäämistä sekä toivovat siihen tukea poliittiselta päätöksenteolta. Tuulivoima on edelleen Suomen toiseksi halutuin tapa tuottaa sähköä, ja sen lisäämistä kannattaa 82 prosenttia vastaajista. Tuulivoiman kokonaiskannatus on 91 prosenttia.

Suomalaisten mielestä poliittisen päätöksenteon tärkein tavoite on Suomen energiaomavaraisuuden kasvattaminen. Kotimaisen sähköntuotannon potentiaaliin uskotaan, ja 61 prosenttia pitää sähköä hyvänä vientituotteena. 68 prosenttia vastaajista haluaisi rajoittaa myös tuontisähkön määrää.

Varhaisessa suunnitteluvaiheessa olevia tuulivoimahankkeita on Suomessa paljon, mutta niitä hidastavat erityisesti lupa- ja kaavoitusmenettelyihin sekä muutoksenhakuun liittyvät haasteet.

− Jotta voimme vastata tuulivoiman kasvavaan kysyntään, tuotannon pullonkauloille olisi löydyttävä ratkaisuja. Esimerkiksi hallinto-oikeuksien pitkät käsittelyajat hidastavat tällä hetkellä tuulivoimahankkeiden etenemistä, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Suomeen on tällä hetkellä suunnitteilla maatuulivoimaa yli 52 000 megawatin verran. Merelle suunniteltuja hankkeita on 13 000 MW. Vaikka vain osa hankkeista tulee lopulta toteutumaan, osoittaa määrä suomalaisen tuulivoiman merkittävän kasvupotentiaalin.

Vuosien 2022–2025 aikana Suomeen on valmistumassa ainakin yli 4 700 megawattia uutta tuulivoimaa – Suomen tuulivoimakapasiteetti tulee siis tuplaantumaan seuraavan kolmen vuoden aikana.

Lue lisää

Katso kaikki