Tutkimus: Matalat asumiskustannukset ovat nyt tärkein asunnon ostokriteeri – Niihin voi vaikuttaa talotekniikalla

Kuva: Pixabay

Rakennusyhtiö Lehdon asiakastutkimus paljastaa, että sijainti ei ole enää asunnon tärkein ostokriteeri. Ykköseksi ovat nousseet matalat asumiskustannukset.

Asiakastutkimuksessa 9,2 prosenttia vastaajista valitsi matalat asumiskustannukset tärkeimmäksi asunnon ostokriteeriksi, kun taas sijainnin valitsi 8,4 prosenttia vastaajista. Asumiskustannuksiin voidaan lukea esimerkiksi taloyhtiön vastikkeet, energiankulutus, vakuutukset, jätehuollon kulut ja mahdolliset remontit.

Asumiskustannuksia voidaan laskea monilla eri taloteknisillä ratkaisuilla ja vaihtoehdoilla, Lehdosta kerrotaan. Tällä hetkellä keskiössä ovat esimerkiksi maalämpö sekä aurinkopaneelien käyttö.

Suomalainen kuluttaa asumiseen verrattain suuria summia esimerkiksi eurooppalaisiin verrattuna. Lehdon arvion mukaan Suomen pääkaupunkiseudulla uudisasunnon ostajat käyttävät nettotuloistaan peräti 40–60 prosenttia asumiseen. Vastaava luku esimerkiksi Berliinissä on noin 20–40 prosenttia.

− Meidän rakentajien on tehtävä sinnikästä kehitystyötä paitsi rakentamiskustannusten niin myös asumiskustannusten hillitsemiseksi. Ajatelkaa, mikä vaikutus olisi perheiden taloudelliseen tilanteeseen, jos saisimme 20 prosenttia enemmän nettotuloistamme käytettyä muuhun kuin asumiskuluihin. Sillä olisi erittäin positiivinen vaikutus myös yhteiskunnallisesti, erityisesti tällaisina aikoina, kun ostovoimaamme koettelevat muun muassa kiihtyvä inflaatio, korona-ajan heijastevaikutukset sekä Ukrainan sotatilanteen tuoma epävarmuus, toteaa Lehdon toimitusjohtaja Juuso Hietanen.

Lehdon asiakastutkimus valmistui keväällä 2022. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena, johon osallistui 1474 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa.

Lue lisää

Katso kaikki