Tutkimus: Isännöitsijät uskovat putkiremonttibuumiin

Putkiremontti 2008 -tutkimuksesta selviää, että lähes 2000 taloyhtiössä alkaa putkiremontti vuonna 2009. Isännöitsijät arvioivat, että putkiremontteja tehdään nykyisen taloustilanteen vaikutuksesta entistä enemmän. Hintojen nousu on tasaantunut, mutta koska putkiremontit ovat laajuudeltaan erilaisia, hinnatkin vaihtelevat.
– Tutkimuksen mukaan taloustilanne kiihdyttää putkiremontteja, mutta täytyy muistaa, että aika tarveselvityksestä urakan vastaanottoon on pitkä. Jo tänä vuonna remontteja tehdään paljon, mutta näyttää siltä, että vasta lähivuosina nähdään todellinen buumi. Tämä johtuu siitä, että vuoden 2009 suunnitelmat toteutuvat pääasiassa tulevina vuosina, toteaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.

Taloustilanne poikii putkiremontti-investointeja

Vuonna 2009 käynnistyy runsaasti uusia putkiremontteja. Lähes puolet vastaajista ilmoittaa, että kuluvana vuonna alkaa yksi tai useampi putkiremontti heidän isännöimissään taloyhtiöissä. Suhteutettuna kaikkiin isännöitsijöihin tämä vastaa noin 2000 uutta remonttia.

Tällä hetkellä useissa taloyhtiöissä valmistellaan putkiremonttia. Noin 30 prosentilla vastaajista on tekeillä jonkun taloyhtiön putkiremontin tarveselvitys, likimain sama osuus isännöitsijöistä kertoo meneillään olevasta hankesuunnittelusta.

Kokemusten perusteella hankesuunnittelijan saaminen on helppoa. Tätä mieltä oli lähes 90 prosenttia vastaajista. Saatujen urakkatarjousten määrää piti riittävänä noin 70 prosenttia vastaajista.

Yli puolet isännöitsijöistä uskoo, että nykyinen taloustilanne tulee näkymään putkiremonttien määrän lisääntymisenä. Vastaajista 10 prosenttia puolestaan arvioi, että taloustilanteen vaikutus on päinvastainen. – Osaavien työntekijöiden vapautuminen putkiremonttien käyttöön voi lisätä remonttien toteutuksia, Heikkilä huomauttaa.

Putkiremontin laajuus määrää hintatason

Putkiremonttien hintakehitys on tasaantunut. Laajan putkiremontin hinta on keskimäärin 611 euroa neliömetriltä ja halvimmat remontit maksavat vastaavasti noin 150 euroa. Hintahaitari johtuu putkiremonteissa tehtävien saneerausten laajuuseroista.

– Tämä voi aiheuttaa sekaannusta, jos yrittää verrata oman ja naapuritaloyhtiön remonttihintoja tietämättä tarkasti tehdyistä saneerauksista, Heikkilä muistuttaa.

Melko tyypillisessä putkiremontissa remontoidaan tai saneerataan käyttöveden lisäksi pohja- ja tonttiviemärit, talon sisäpuoliset viemärit sekä kylpyhuoneet. Tällaisen yhdistelmän keskihinta on tutkimuksen mukaan 436 euroa neliömetriltä.

Reilu 60 prosenttia tutkimukseen vastanneista uskoo, että putkiremonttien hinnat laskevat seuraavan vuoden aikana. Noin 20 prosenttia vastaajista odottaa tilanteen pysyvän ennallaan, vajaa 10 prosenttia arvioi hintojen nousevan.

LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä kehottaa suhtautumaan hintaodotuksiin kylmäpäisesti. – Ei ole reaalitaloudellisia edellytyksiä hintojen laskulle: tarvikkeiden hinnat eivät ole tulleet alas ja palkatkin nousevat jälleen, tänä vuonna 6,2 prosenttia.

Hinta on odotetusti tärkeä peruste, kun valitaan putkiremontin urakoitsijaa. Yli 80 prosenttia arvioi hinnan merkityksen suureksi tai erittäin suureksi. Heikkilä painottaakin, että hinta on oleellinen tekijä urakoitsijan valinnassa – muuttuivatpa keskihinnat sitten suuntaan tai toiseen.

Valtakunnallinen Putkiremontti 2008 -tutkimus toteutettiin kyselynä. Vastausaika oli marraskuusta 2008 tammikuuhun 2009. Kyselyyn vastasi 312 isännöitsijää ympäri maata.

Tutkimuksen koordinoi Suomen Isännöintiliitto ry ja toteutti tutkimusyritys Promenade Research Oy. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n kanssa. Mukana oli myös muita alan yrityksiä.

Lue lisää

Katso kaikki