Turun Pääskyvuorenrinteen kerrostaloihin varastoiva aurinkosähköjärjestelmä

VASO Pääskylinnaan asennetaan 64:stä aurinkopaneelista koostuva aurinkovoimala, jonka teho on 24 kWp ja vuosituotanto yhteensä noin 20 000 kWh.

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy (VASO) ja NCC rakentavat kaksi 9-kerroksista asuinkerrostaloa Pääskyvuorenrinteelle Turkuun. VASO Pääskylinnaan toteutetaan yhteistyössä Turku Energian kanssa varastoiva aurinkosähköjärjestelmä, johon liitetään sähköautojen älykäs latausjärjestelmä.

EU:n rahoittamana kehityshankkeena toteutettava järjestelmä on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja osa isompaa Turun kaupungin sähköisen liikkumisen latausverkkoa. Syksyllä 2022 valmistuvan urakan arvo on noin 8,7 MEUR.

– Rakennetun ympäristön energiaratkaisut ovat merkittävässä roolissa rakennusten käytönaikaisen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Pääskylinnan hankkeessa pääsemme vaikuttamaan kestävään kehitykseen yhdessä VASOn ja Turku Energian kanssa, kertoo NCC:n toimialajohtaja Esa Lehmusvuori.

Pääskylinnassa aurinkoenergian tuotannolla katetaan ensisijaisesti omaa kulutusta. Aurinkoenergiaa varastoidaan akkuihin myöhemmin hyödynnettäväksi muun muassa kiinteistön sähkönkulutuksessa ja sähköautojen lataamisessa.

Älykäs järjestelmä huolehtii kokonaisuudesta niin, että ensisijaisesti käytetään itsetuotettua sähköä ja tasapainotetaan kulutuspiikkejä. EU:n rahoittaman USER-CHI-hankkeen päämääränä on kehittää sähköautojen ja sähkökäyttöisten kevytajoneuvojen innovatiivisia latausjärjestelmiä.

VASO Pääskylinnaan asennetaan 64:stä Salo Solarin aurinkopaneelista koostuva aurinkovoimala, jonka teho on 24 kWp ja vuosituotanto yhteensä noin 20 000 kWh. Sähköautojen latauspisteitä kohteeseen asennetaan kolme sisältäen kuusi sähköautojen latauspaikkaa.

– On hienoa olla mukana tässä hankkeessa, joka on hyvä esimerkki siitä, kuinka kiinteistöt voivat osallistua hiilineutraalin huomisen rakentamiseen, sanoo tuotepäällikkö Jari Hallivuori Turku Energiasta.

– Kummankin kerrostalon katolle rakennetaan aurinkovoimala, rakennukseen akut ja asukkaiden käyttöön sähköautojen latauspisteitä. Kaiken tämän nivoo yhteen älykäs ohjausjärjestelmä, joka maksimoi järjestelmästä saadun hyödyn.

– Pääskyvuorenrinne on yksi VASOn konkreettisista teoista ympäristöystävällisen asumisen edistämisessä. VASO Pääskylinnan rakentaminen alkaa keväällä 2021, kun kohteelle on myönnetty rakennuslupa, kertoo VASOn hallituksen puheenjohtaja Konsta Weber.

– Kohteeseen valmistuu yhteensä 76 kpl asumisoikeusasuntoja, joiden keskipinta-ala on noin 54 asm2. Urakkaan kuuluu myös pysäköintihallin sekä talojen yhteisen ison oleskelupiha-alueen rakentaminen.

Lue lisää

Katso kaikki