Tonttijohtojen sulattaminen on ammattilaisen hommaa

Kova pakkanen lisää vesijohtoputkien jäätymisriskiä. Vaara ei ole ohi silloinkaan, kun pakkanen alkaa lauhtua. Jos putket ylipäätään ovat jäätyäkseen, jäätyminen kiihtyy vielä, kun pakkanen lauhtuu.

Normaalisti tässä vaiheessa vuotta paksu lumipeite toimii eristeenä maassa oleville putkille, mutta nyt esimerkiksi pääkaupunkiseutua peittää vain ohut lumikerros.

Vesiputkissa oleva vesi alkaa jäätyä, kun veden lämpötila laskee pakkasen puolelle.

”Voit pienentää jäätymisriskiä laittamalla putkireittien kohdalle eristysmateriaalia. Tonttijohtojen jäätymistä voit estää eristämällä etenkin alle kahden metrin syvyydessä olevat putket huolellisesti. Tonttijohtojen liitoskohtien päälle voi myös lapioida lunta lämmöneristeeksi, kertoo aluepäällikkö Sami Sillstén Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Jos huomaa tässä vaiheessa eristyksen puutteellisuuden, kannattaa jäätymistä estää pitämällä hanoissa pientä virtausta, eli valuttamalla vettä putkesta hiljalleen. Ennen vedenjuoksutusta on kuitenkin tärkeää varmistaa viemäreiden kunnollinen toiminta, sillä talvisin viemäritkin voivat jäätyä, muistuttaa Sillstén.

Myös vesimittarit on syytä suojata pakkaselta ja kylmältä. Asukkaan kannattaa varmistaa, että kiinteistön vesimittaritila on riittävästi lämmitetty. Samalla on hyvä tarkistaa, ettei pakkanen pääse sisään teknisen tilan tai vesimittaritilan tuuletusaukoista ja -ovista.

Kiinteistöt maksavat itse vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä aiheutuvat kustannukset, joten varotoimenpiteistä kannattaa huolehtia turhien kustannusten ja vedenjakelukatkosten välttämiseksi.

Jos huomaa vesiputken tai vesimittarin jäätyneen, sitä ei kannata lähteä sulattamaan itse, vaan sulatustyö pitää jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Ainoa oikea sulatustapa on höyrysulatus. Ammattimaiset putkien sulattajat osaavat huolehtia paineiden purkautumisesta oikealla tavalla ja estää lisävahinkojen syntymisen.

Lue lisää

Katso kaikki