Tontti lahjaksi – Automaatioinsinöörin perhe muuttaa älytaloon Asuntomessuille

Rauhalanrinteen KNX-järjestelmässä on visualisointiserveri, jota voidaan käyttää esimerkiksi puhelinsovelluksesta. Kuvassa Janne Hurme (oik.) ja hänen puolisonsa Tuuli Ekman. Kuva: Suvi Laine

Janne Hurme perheineen päätyi rakentamaan Naantalin Asuntomessuille hieman sattumalta. Syksyllä perhe muuttaa älytaloon, jonka KNX-taloautomaatiojärjestelmän Hurme automaatioinsinöörinä ohjelmoi itse. ”Äly tulee kotiimme laitteiden toiminnallisuudesta ja siitä, miten ne helpottavat arkea”, sanoo Hurme.

Janne Hurmeen puolison Tuuli Ekmanin isä on yksi Naantalin Asuntomessujen alueen maanomistajista. Hänen isovanhempansa pitivät alueella Rauhalan torpparitilaa, ja maat jäivät Ekmanin isälle. 

Ekmanin isä ehdotti vajaat kymmenen vuotta sitten muutaman muun aktiivin kanssa aluetta Asuntomessuille. Asuntomessut innostui ideasta, kuten myös Naantalin kaupunki.

Kun messut lähestyivät, Ekmanin isä lahjoitti tyttärelleen tontin. Piti tehdä päätös: rakentaa vai myydä? 

– Totesimme, että kannattaa käyttää mahdollisuus hyväksi, vaikka emme vielä olleetkaan suunnitelleet rakentamista. Tontti on makeella paikalla etelärinteessä. Matalahden merialue ja satama näkyvät tonttimme edustalta, Hurme sanoo.

Kun Rauhalanrinne syksyllä valmistuu, sisään muuttaa kolmehenkinen perhe: Hurmeen ja Ekmanin lisäksi tuolloin lähes kaksivuotias Eemil. Kohteesta valmistuu monipuolinen älytalo. Ideointiseuraa kodin älyratkaisuille Hurme on saanut samanhenkisestä kaveristaan, joka ”tykkää viritellä kaikkea hassua”.

– Hänen talossaan automatisoidut postiluukut ilmoittavat, kun postinkantaja on käynyt. Siellä myös robotti-imuri käy imuroimassa kissanhiekkalaatikon ympäristön, jos kissa on käynyt asioilla. Perheen pienen lapsen turvallisuudesta huolehditaan automaattisilla muistutuksilla, jos portaikon turvaportit ovat jääneet liian pitkäksi aikaa auki. Ja kun minä tulen kaverini tontille ja puhelimeni liittyy talon wifi-verkkoon, imurirobotti tuo minulle ovensuuhun tervetuliaisoluen. Terveiset vain Mikolle Lempäälään, Hurme kertoo. 

————

Millainen älytalo Hurme-Ekmanin perheelle nousee Asuntomessuille? Lue ”Älytalo Naantalin auringossa” -juttumme Talotekniikka-lehdestä 5/2022. Lehti ilmestyy 22.6.

Lue lisää

Katso kaikki