Tommi Uksila on äärirajojen ystävä: ”Kun urheilen, tykkään vetää itseni ihan piippuun”

”Ihmettelen ihmisiä, joilla ei ole koiraa. Kyllä aikuinen mies tarvitsee koiran, jotta voi jollekin lässyttää.” Kuvassa Uksilan seurana Choco. Kuva: Jenna Lehtonen

Climecon Oy:n toimitusjohtaja Tommi Uksila on viihtynyt purjeveneessä lapsesta lähtien. Nykyään purjehdusharrastus on henkireikä, joka vie valtaosan vapaa-ajasta.

Juttu on julkaistu alun perin toukokuussa 2022 Talotekniikka-lehdessä 4/2022.

Lista on pitkä. Climecon Oy:n toimitusjohtaja Tommi Uksila pyöräilee, hiihtää ja metsästää, eräilee, treenaa crosstraining-salilla, sukeltaa ja vuoristovaeltaa. Yksi laji listalla on kuitenkin ylitse muiden: purjehdus.

Meri on lapsesta saakka edustanut Uksilalle paikkaa, jossa mieli tyhjenee kaikesta turhasta. Paikkaa, jossa on pakko keskittyä oleelliseen ja antaa ajatusten lentää. Vaikka klassisen S&S Swan 44 -mallisen veneen entisöinti vie aikaa samaan tapaan kuin perheen kanssa tehdyt purjehdusreissut Saaristomerellä, kalenterista löytyy tilaa myös merellä kilpailemiseen – äärirajojen hakemiseen.

– Kilpapurjehduksessa kiehtoo etenkin mentaalipuoli. Se, miten ihmiset ja tiimit toimivat avomerellä, kun kaikki ei ole enää mukavaa ja aurinkoista, mutta edelleen pitäisi jaksaa painaa ja voittaa kilpailu. Vertaan tätä monesti tiimien toimintaan yritysmaailmassa.

Uksila tietää, mitä voitot – töissä ja merellä – vaativat. 51-vuotiaalle toimitusjohtajalle hyvinvointi merkitsee kokonaisvaltaisuutta. Sitä, että on sekä henkisesti että fyysisesti hyvässä vireessä. Monesti se tarkoittaa sitä, että päivä alkaa raskaalla urheilusuorituksella tai päättyy sellaiseen. Uksila makaa mieluummin hetken maassa ja menee täristen suihkuun kuin vetää golfbägiä perässään viheriöllä. Sitäkin on joskus kokeiltu.

– Kun urheilen, tykkään vetää itseni ihan piippuun. Siitä tulee hyvä fiilis. Jos ihminen pohtii vain työasioita ja juo punaviiniä, niin siinä nousee nopeasti seinä vastaan.

Uksila kuitenkin korostaa, että hän on viinin ystävä. Häntä viehättää etenkin Pohjois-Italian Piemonten alueen punaviinit.

Työ kuin orkesterin johtajalla

Toimitusjohtajan arjessa maanantai merkitsee viikon parasta päivää. Siihen Uksilalla on tapana varautua jo edellisenä iltana, jolloin hänet saattaa usein bongata Climeconin Herttoniemen-toimistolta. Sieltä löytyy viherseinien, laatudesignin ja viimeistellyn valaistuksen ohella muun muassa kaiuttimia, joista kuulee luonnonääniä. Ei ole sattumaa, että ilmanvaihtoratkaisuja tarjoavassa yrityksessä on panostettu kokonaisvaltaiseen viihtyvyyteen, myös toimiston rajojen ulkopuolella.

Työporukan kesken käydään purjehtimassa ja pyöräilemässä. Kollegat ovat perustaneet yhteisen pyöräkerhon, järjestäneet hyväntekeväisyystempauksia ja testanneet yhdessä kuntoaan Vierumäellä. Toimiston väeltä ei ole jäänyt huomaamatta, mitkä lajit lukeutuvat toimitusjohtajan suosikkeihin. Uksila haluaa näyttää, mistä pitää. Siksi hän kannustaa urheiluun ja jakaa säännöllisesti toimistolla myös kirjavinkkejä.

Työtään Uksila vertaa orkesterin johtajaan. On huolehdittava siitä, että kokoonpanon jäsenet soittavat samaa kappaletta ja pysyvät sävelessä. Silloin hommat etenevät kuin purjevene aurinkoisella säällä pienessä sivutuulessa avomerellä.

Climeconin reilun 60 hengen orkesteriin mahtuu monenlaista persoonaa. Jos kaikkia yrittää ahtaa yhteen muottiin, jossa suoritetaan tarkkojen sääntöjen ja prosessien mukaan, tekemisestä katoaa ilo. Vaikka tavoitteet ovat yhteisiä, Uksilan mukaan kaikkien kukkien täytyy antaa kukkia.

– Haluan luoda ympäristön, jossa saan ikään kuin nähdä jokaisen soittajan menestyvän ja kasvavan niin soittajana kuin orkesterin jäsenenä.

Yrittäjäksi 36-vuotiaana

Vuodesta 2007 lähtien yrittäjänä toimineen Uksilan uran varrelta löytyy niitäkin hetkiä, kun oma hyvinvointi on ollut koetuksella. Ne ovat olleet tilanteita, joissa harrastukset ovat antaneet sopivaa vastapainoa työntekoon.

Ennen Climecon Oy:n saappaisiin hyppäämistä Uksila työskenteli vajaa 10 vuotta teknologia- ja perheyritys Enstolla. Sieltä hän sai hyvän pohjan talotekniikka-alalle. Sähkö vaihtui lennosta sattumalta ilmanvaihtoon.

– Olen luultavasti Suomen paskin sähköinsinööri. Sen takia olen nyt ilmanvaihtoalalla, Uksila vitsailee.

Yrityskauppojen aikaan hän oli 36-vuotias. Silloin Uksila ajatteli, että jos hän ei tee asioita nyt, ei hän niitä uskalla myöhemminkään tehdä. Hän halusi tehdä jotain omaa. Vaikka Suomessa elettiin samaan aikaan laman kynnyksellä, Uksila kipparoi Climeconin kohti menestyksen aaltoja. Niitä, joilla yritys seilaa edelleen, 15 vuotta myöhemmin.

Se on vaatinut ymmärrystä siitä, että ruoriin on välillä päästettävä muitakin, eikä matka taitu ilman selkeää suuntaa. On tiedettävä minne, miten ja miksi menee. Vauhtiakin pitää olla, sillä ilman sitä ei tiedä, onko menossa oikeaan suuntaan. Sama kaava pätee merellä.

Joskus se tarkoittaa sitä, että Uksilan perheloma suuntautuu kohteeseen, josta löytyy takuulla toimiva internetyhteys. Toisinaan sitä, että toimitusjohtaja nappaa rescue-koira Chocon kaveriksi ja suuntaa mökille Tammisaaren edustalle. Kun sauna on päällä ja rannassa palaa nuotio, tunne on vähän samanlainen kuin Atlantin maininkien keskellä.

– Merellä ihminen ymmärtää oman pienuutensa.

___________________________________________________________________________________

Tommi Uksila

  • Climecon Oy:n toimitusjohtaja
  • Sähkövoimatekniikan insinööri ja tradenomi
  • Asuu vaimon, kaksostytärten ja koiran kanssa Helsingin keskustassa
  • Harrastaa muun muassa purjehdusta ja purjeveneen entisöintiä

Lue lisää

Katso kaikki