Kuva: Antero Aaltonen
Pasilassa sijaitsevan Ison Pajan kokouskeskuksen aulan katossa pyöreät akustiikkapaneelit vaimentavat tilan melutasoa.

Toimistotyörauhaa taustakohinalla

Akustiikkasuunnittelulla voidaan vahvistaa tai vaimentaa tilan ääniominaisuuksia. Auditoriossa hyvä akustiikka auttaa puheääntä kantamaan tilan takaosaan asti, konserttisaleissa ja äänitysstudioissa taustamelutaso täytyy saada hyvin hiljaiseksi.  Avotoimistossa ympäröivä puheääni taas halutaan vaientaa.

Teksti: Piritta Porthan Kuva: Antero Aaltonen 

Jäähdytyksen lisääntymisen myötä jäähdytyslaitteiden melutaso on Suomessa lisääntynyt. Sitä pystyy hallitsemaan lähinnä laitevalinnalla, sillä esimerkiksi konvektorityyppistä laitetta ei voi koteloida. Avotoimistoihin asennetaankin paljon äänettömiä jäähdytys- ja lämmityspaneeleja.

– Paneelit ovat yleensä rei’itettyjä, koska umpinaisina levyinä ne toimivat itsessään ääntä heijastavana pintana, akustiikkasuunnittelun suunnittelujohtaja Timo Huhtala sanoo.

Peiteäänijärjestelmä keskittymisapuna

Avotoimistossa myös kalusteet, sermit ja lattiapinnoitteet vaikuttavat akustiikkaan. Toimistoja ei kuitenkaan suunnitella täysin hiljaisiksi, vaan yhä useammin niihin tehdään tietynlaista taustamelua tuottavia peiteäänijärjestelmiä.

Kattoon asennetaan esimerkiksi jokaista 10 neliötä kohden kaiutin, joka tuottaa laajakaistaista tasaista kohinaa. Kohinaan ei kiinnitä huomiota, siinä ei ole informaatiota eikä se häiritse.

Taustakohinan idea on hieman sama kuin kahvilan tasaisen puheensorinan: hälinässä pystyy yllättävän hyvin vaikka vastailemaan sähköposteihin, kun ympärillä istuvien puheesta ei saa selvää. Toimistolla taustaäänen avulla ei enää erotu, kun joku esimerkiksi puhuu puhelimeen.

– Teimme omaan lähes 200 hengen avotoimistoomme tällaisen ratkaisun. Aluksi monet olivat skeptisiäkin, mutta kun järjestelmä meni aikaohjauksella pois päältä iltakuudelta, siitä alkoikin tulla valituksia. Äänet kuuluivat liian hyvin. Nyt taustakohina on meillä päällä koko ajan.

 

Lue lisää akustiikkasuunnittelusta 30.1. ilmestyvästä Talotekniikka-lehden numerosta 1/2020. Haastattelussa Timo Huhtala. 

Kommentit

    Pasi Leppänen
    19.1.2020 08:28

    Tekee ilmastoinnista enemmän suhisevan, niin työntekijät myös kuulevat että IV on päällä.

Jätä kommentti

*

*