Tietomallinnuspohja maksutta jakoon – Tavoitteena helpottaa suunnittelijoiden työtä

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon.

Kuva: Granlund oy.

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon 

Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt yhtiö antaa mallipohjan maksutta jakoon. 

Granlund haluaa helpottaa suunnittelijoiden työtä jakamalla avoimesti talotekniikan Revit-mallipohjan, jossa kaikki tarvittavat asetukset on rakennettu valmiiksi. Granlundin kehitysjohtaja Tero Järvisen mukaan yhtiö haluaa tällä tavalla edistää tietomallipohjaisen suunnittelun hyödyntämistä. 

– Haluamme viedä alaa eteenpäin antamalla omia kehitystuloksiamme myös muiden käyttöön. Granlundin Revit-mallipohja on rakennettu suunnittelijoiden työtä tehostavaksi ympäristöksi, Järvinen perustelee. 

– Nyt myös pienet ja keskisuuret suunnittelutoimistot pystyvät ottamaan Revitin tehokkaaseen käyttöön. Ilman toimivaa templatea se on ollut aiemmin hankalaa, hän jatkaa tiedotteessa.

Myös kiinteistönomistajat ja urakoitsijat hyötyvät 

Granlundin Revit-mallipohjan avulla luotuja tietomalleja voivat hyödyntää myös muut rakennusalan toimijat. Kiinteistönomistajat saavat mallipohjan avulla kohteistaan vertailukelpoista tietoa, koska kustakin rakennuksesta tehty tietomalli perustuu vakioituun tietoon. 

Datasisältö antaa käyttökelpoista tietoa myös urakoitsijoille, jotka ovat siirtymässä tahtituotantoon ja teolliseen esivalmistukseen. Urakoitsija voi rikastaa Revit-templaten tietoa omissa järjestelmissään ja hyödyntää sitä myös esimerkiksi logistiikan ja hankintojen suunnittelussa. 

– Revit-mallipohjan tietosisältöä voivat käyttää myös kiinteistön ylläpidon toimijat, kun talotekniikan vakioidut tiedot löytyvät linkitettyinä rakennuksen tietomallista, Järvinen lisää tiedotteessa.

Avoimempi tiedonjako edistää rakennusalan digitalisaatiota 

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ovat tuottaneet vuosikausia tietomalleihin paljon dataa. Ongelmana on kuitenkin ollut se, että kukin toimija rakentaa tietokantoja omilla säännöillään. 

– Tietomallien tietosisällön tulisi olla vakioitua, jotta eri toimijoiden tuottamaa tietoa on mahdollista jakaa muillekin, oli sitten kyse suunnittelusta, rakentamisesta tai ylläpidosta, kertoo Granlundin liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Reinikainen tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki