Tieto palokatkojen tärkeydestä lisääntyy – Osaamisessa ja asenteissa vielä petrattavaa

Palokatkojen asennuksessa töiden vaiheistus on tärkeää. Työmaalla avoin kommunikaatio on kaikkien etu ja hyvä tae sille, ettei vaikkapa alas lasketun katon taakse jää avonaisia läpivientejä. Kuva: Kata Safety Oy

Palokatko ei ole yksittäinen tuote tai yleispätevä rautalankamalli, jonka kuka tahansa osaa suunnitella ja asentaa oikein. Mikä tahansa palokatkomassa väärässä paikassa tai väärin asennettuna on riski. Ymmärrys palokatkojen tärkeydestä on parantunut, mutta osaamisessa ja asenteissa riittää yhä työsarkaa.

– Turun sairaalapalo herätti niin suuren yleisön kuin unessa olleet asiantuntijatkin. Korjaavia toimenpiteitä tehtiin sen jälkeen sairaaloissa ympäri maata, Onnettomuustutkintakeskus Otkesin johtava tutkija Kai Valonen muistelee vuonna 2011 tapahtunut sairaalapaloa.

Valonen on huolissaan siitä, että dramaattiset tapahtumat ovat painuneet unholaan. Kiinteistö- ja rakennustoimeen on tullut uutta sukupolvea, joka ei muista tai tiedä dramaattisesta tulipalosta mitään. Siksi kannattaa muistutella, sanoo Valonen.

Kerrataan lyhyesti vuoden 2011 tapahtumat: Turun sairaalapalo sai alkunsa ensiapupoliklinikan alas lasketun katon yläpuolisessa tilassa. Tilassa kulki sairaalatekniikkaa sekä paineilma- ja happiputkia. Yksi tilan hoitajakutsujärjestelmän liitäntäyksiköistä ylikuumeni ja roihahti palamaan.

Savu levisi hetkessä hissikuilun, porraskäytävien, ilmanvaihdon ja läpivientien kautta. Tulipalo levisi kolmanteen kerrokseen sähkökaapeleiden roiloa pitkin. Roilossa oli toimimaton palokatko.

_______________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 9/2022 jutusta. Mitkä seikat palokatkojen suunnittelussa ovat tärkeitä? Millaisia ongelmia palokatkojen asennusvaiheessa saattaa tulla? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki