Telia testaa Helsingissä mikro-ojitustekniikkaa

Mikro-ojitus on Suomessa uusi, käytössä olevia menetelmiä ympäristöystävällisempi ja tehokkaampi rakennusmenetelmä.

Mikro-ojitus on Suomessa uusi, käytössä olevia menetelmiä ympäristöystävällisempi ja tehokkaampi rakennusmenetelmä.

Telia on kokeillut mikro-ojitusta aiemmin vuosien 2011–2012 aikana. Viime vuosina Telia on rakentanut valokuitua pääosin perinteisin tavoin Avoin kuitu -mallilla.

Valokuidun asentaminen on tähän asti Suomessa pääosin toteutettu kaivamalla ja auraamalla. Materiaalivaihdot ovat perinteisissä valokuidun asentamismenetelmissä suuria ja työn toteutus on ollut hidasta, ja onnistunut vain kesäisin.

Mikro-ojitus (micro trenching) tarkoittaa käytännössä kuitukaapeleiden asentamista timanttisahattuun uraan, joka tehdään noin 40 cm syvyyteen eli hieman lähemmäs pintaa kuin perinteisissä menetelmissä. Kuidun asennus onnistuukin kaksi tai jopa kolme kertaa nopeammin. Mikro-ojituksen testaus toteutetaan yhdessä Empower TN Oy:n kanssa Helsingin Länsi-Pakilassa.

”Mikro-ojittamisella voidaan asentaa paljon enemmän valokuitua päivässä kuin kaivamalla. Mikro-ojittamalla rakentamisen haitta onkin asukkaille minimaalinen, koska työmaa tarvitsee vähemmän tilaa ja rakentamisaikataulu on nopea. Pinnoitteen kapean jälkipaikkauksen ja vähäisten materiaalisiirtojen ansiosta siitä syntyy matala hiilijalanjälki. Menetelmä on lisäksi kustannustehokas ja hoituu nopeasti”, Pekka Piuva kertoo.

Menetelmä on Ruotsissa yleisesti käytetty, mutta Suomeen malli ei ole vielä juurtunut. Nyt Länsi-Pakilassa tehdyn testauksen jälkeen Telia saa kokemuksia uuden tekniikan käytännön toteuttamisesta tulevaisuutta varten.

Tällä hetkellä Telia kehittää/rakentaa valokuituverkkoa pitkälti Avoin Kuitu -mallilla. Siinä asukas voi itse valita, mitä palveluntarjoajia ja palveluita hän käyttää.

Lue lisää

Katso kaikki