Tekoälyavusteinen kylmävalvontajärjestelmä vähentää kylmälaitteiden energiankulutusta

Kuva: Core Factory Oy

Tekoälyavusteinen kylmälaitteiden lämpötilaoptimointi auttaa vähentämään vähittäiskaupan kylmälaitteiden energiankulutusta jopa 20 prosenttia, kertoo Core Factory Oy tiedotteessaan.

Venäjän hyökkäyssota ja sitä seurannut energiakriisi on luonut tarpeen varmistaa ruoan jakeluverkoston toimivuus ja energiatehokkuus. Energian hinnan noustessa kulutusta on optimoitu muun muassa lopettamalla juomien viilentäminen kaupoissa. Kaupat joutuvat pohtimaan, miten selvitään, mikäli talvella sähköjä joudutaan katkaisemaan. Elintarviketurvallisuus edellyttää, että suurin osa kylmälaitteista pidetään käynnissä.

Kylmäjärjestelmät vastaavat kaupan koosta riippuen 30–60 prosenttia kaupan koko energiankulutuksesta. Siksi kylmälaitteet ovat kaikkein potentiaalisin energiansäästökohde, mutta säästöjä tavoitellessa ruokaturvallisuus on säilytettävä.

HOK-Elanto ja Core Factory ovat kehittäneet yhdessä tekoälyavusteisen kylmävalvontajärjestelmän, jota käytetään ruokaturvallisuuden valvomiseen yli 200 kohteessa.

− Tekoäly nostaa esiin laitteiden poikkeamat useiden jatkuvien mittausten perusteella sekä käsittelee valtavia datamassoja jopa eri valmistajien laitteista. Kun nämä havainnot tehdään näkyväksi, kylmälaitteiden optimointi on huomattavasti aiempaa tehokkaampaa, kertoo Core Factoryn toimitusjohtaja Juho Jakka tiedotteessa.

Analyysityökalun avulla yritysten on mahdollista vähentää kylmälaitteiden energiankulutusta jopa 20 prosenttia. Säästöjä syntyy lämpötilojen optimoinnin lisäksi huollon optimoinnista. Kun kylmälaitteiden tila tehdään näkyväksi, myös huollon vaikutusta pystytään seuraamaan tarkemmin.

Lue lisää

Katso kaikki