Teknologiateollisuus vahvistaa yhteistyötä oppilaitosten kanssa
Tukemalla pitkäjänteisesti ammattitaitokilpailuja teknologiateollisuus haluaa korostaa ammattien arvostuksen sekä ammatillisen koulutuksen laadun ja vetovoimaisuuden merkitystä. Osaaminen on alan tärkein valtti yhä kiristyvässä globaalissa kilpailussa.
Teknologiateollisuus tukee näkyvästi Taitaja-kilpailuja. Teknologiateollisuus ry on yksi kilpailujen pääsponsoreista ja parikymmentä sen jäsenyritystä toimii kilpailujen kumppaneina. Taitaja-tapahtumaan osallistuvat mm. ABB Oyj, Halton Oy, Ensto Oy, Microsoft Oy, Nokia Oyj, Oras Oy, Rautaruukki Oyj, Uponor Suomi Oy, Vallox Oy ja Wärtsilä Finland Oy.
– Teknologiateollisuuden yritykset ovat aktiivisesti mukana tapahtumassa. Näin niillä on mahdollisuus tutustua huippuosaajiin, saada näkyvyyttä ja solmia kontakteja ammattiopistojen edustajiin ammatillisen koulutuksen kehittämiseksi. Näemme Taitaja-kilpailut osana vahvaa osaamisketjua, johon kuuluvat Teknologiateollisuuden kehittämä Tämä toimii -kilpailu peruskoulun 1. – 6. -luokkalaisille ja Ammattitaidon MM-kilpailut, toteaa asiantuntija Marja-Terttu Tanttinen Teknologiateollisuus ry:stä.
– Taitaja-kilpailujen parhailla on mahdollisuus päästä kilvoittelemaan edustuspaikasta joka toinen vuosi järjestettäviin Ammattitaidon MM-kilpailuihin. Seuraavat kilpailut ovat Lontoossa 2011. Tavoitteemme onkin kannustaa yrityksiä osallistumaan keskeisten lajiemme valmennusrenkaiden toimintaan. Myös Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö pitää tärkeänä ammatillisen huippuosaamisen kilpailuja, ja se on jo kaksi kertaa tukenut MM-kilpailuja, jatkaa Tanttinen.
Suomalaisen teknologiateollisuuden menestys perustuu osaamiseen, johon on panostettava taantumassa entistä määrätietoisemmin. Yksinomaan teknologiateollisuudesta siirtyy vanhuuseläkkeelle vuosittain 6 000 – 7 000 henkilöä. Vetovoimainen ammatillinen koulutus, osaamisen laadun jatkuva parantaminen ja koulutusjärjestelmämme kehittäminen ovat tärkeimmät kilpailuvalttimme.
– Teknologia-alojen ammatillinen koulutus tarjoaa nuorille vahvan perustan erilaisiin työelämän tehtäviin. Tutkintojen moduulirakenteella voimme lisätä työelämän koulutusjärjestelmältä odottamaa joustavuutta ja nopeutta. Teknologiateollisuus on mukana Skills Finland ry:n Huippuosaamisella kilpailukykyä -hankkeessa, jossa kehitetään huippuosaamiseen liittyviä valmennus- ja opetusmoduuleja, kertoo Tanttinen.